• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Naš predlog: Obrok salate

Naš predlog: Obrok salate

Milja Lukić
26.06.2019. 4 min IshranaZdravlje

Salate jedemo i zimi i leti, ali su prevashodno prilog uz glavno, konkretno jelo. I dok tokom zime, osim presnih kupusa, rena i rotkve, pod salatom podrazumevamo turšiju, leto je pravo vreme da uživamo u baštenskim plodovima. Pijaca je puna svežeg povrća koje obiluje vitaminima, mineralima… a kalorije uspešno zaobilazi. Mnogima je to glavni razlog za promene u ishrani – misle da salate ne goje i proglašavaju ih za svoju omiljenu hranu. Uz mesance i hleb, naravno. Drugima je glavni razlog što salate ne opterećuju stomak i osećaju se lagano kao perce, makar da teže i sto kilograma žive vage. Mnogo im je bolje nego posle ručka s bečkom šniclom i majonezom kao prilogom. Glavno jelo, nije prilog.

Kako skoro ništa u životu nije onako kako izgleda na prvi pogled, tako i od salate možete da se nagojite, i to baš lepo da se nagojite. Koliko sira stavljate u salatu? Ako se pravdate time da vam nedostaju jedino belančevine a sve ostale stavke zdrave hrane ispunjavate, polovično ste uspeli da se opravdate jer sve zavisi od količine sira u salati. A hleb? Da li jedete hleb uz salatu? I da li „radi poboljšanja ukusa“ stavljate i malo pavlake? Ima još mnogo parametara koji kazuju da salate i ne zaobilaze kalorije, pogotovo što se u jelovniku tretiraju kao prilog uz glavno jelo. Najjednostavnije a najefikasnije rešenje jeste da, kad ste već u salatu stavili i sir, i malo pečenog mesa, i pavlaku… salatu proglasite za – glavno jelo.

U narednim redovima ćemo vam otkriti recepte za dve popularne obrok salate.

Endivija s mariniranom ćuretinom

Endivija s mariniranom ćuretinom
Endivija s mariniranom ćuretinom
  • 200 g ćurećih grudi (bez kože i kostiju)
  • 1,25 dl višnjevače
  • kašičica meda
  • kašičica balzamika
  • kašičica karija
  • kašičica slatke aleve paprike
  • 1/2 kašičice đumbira
  • kašika maslaca
  • 1,25 dl pavlake za kuvanje
  • čep vinskog sirćeta
  • so, biber
  • 1 endivija
  • 1 radič
  • 1 mali avokado
  • kašika maslinovog ulja
  • 100 g pečurki sečenih na listiće
  • 5 komada oljuštenog badema (najbolje slanog)

Isecite ćuretinu na trake i stavite je u marinadu od višnjevače, meda, balzamika, karija, aleve paprike, đumbira i malo bibera. Dobro promešajte i ostavite na hladnom pola sata. Izvadite ćuretinu iz marinade, a marinadu sačuvajte. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte ćuretinu i pržite da sa svih strana dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite, pa na isti maslac stavite marinadu i umešajte pavlaku. Otkad provri kuvajte još 3 minuta. Isključite vatru, ostavite na ringli, posolite i dodajte sirće, dobro promešajte i sklonite s vatre.

Iscepkajte listove endivije i radiča.

Prepolovite avokado, izvadite košticu, oljuštite ga i isecite na kriške.

Na ulju kratko propržite pečurke.

Bademe nasuvo propržite da dobiju svetlosmeđu boju.

Endiviju i radič stavite u posudu za salatu, preko njih ćuretinu, kriške avokada i pečurke, prelijte polovinom sosa od marinade i pospite bademima. Drugu polovinu sosa stavite uz salatu, ko želi nek doda. Uz ovu salatu, u posebnoj posudi, poslužite krutone.

Susam salata

Susam salata
Susam salata
  • 1 skuvano pileće belo meso
  • 100 g susama
  • 200 g prepečenih oraha (ili lešnika)
  • 5 dl pavlake
  • so, biber

Belo meso skuvajte, ohladite i sitno iseckajte. Susam prepecite nasuvo. Orahe sitno iseckajte ili izdobite. Sve dobro izmešajte, začinite i sjedinite s pavlakom. Ukrasite po želji. Od ove količine dobiju se dve činijice. Služi se uz prepečen stari hleb ili pogaču.

Savet: Umesto da seckate orahe jedan po jedan, možete da ih stavite u duplu kesu i izdrobite oklagijom ili flašom.

Dva dresinga za salate

Za koju god salatu da se odlučite, potreban vam je i neki preliv (popularno, internacionalno – dresing). Evo dva recepta koja se najčešće koriste. Prvi je svakom poznat (da li je?), a drugi služi da salata postane kompletan obrok, naravno, uz dodatak krutona, jaja ili tračica grilovanog mesa. Zgodno za leto i vrele dane.

Dresing za salatu

  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
  • kašika začinskog bilja
  • malo soli

Dobro izmešajte ulje, sok limuna ili sirće, dodajte aromatično bilje, i pomešajte s povrćem za salatu (krastavac, zelena salata, kupus, endivija, rukola…). Po želji, možete da stavite i malo bibera.

Salata je još bolja uz dresing
Salata je još bolja uz dresing

Salatni preliv od fete

  • kašika vinskog sirćeta
  • malo soka limuna
  • 5 kašika ulja
  • 30 g feta-sira
  • biber

Pomešajte sirće, sok limuna i ulje. Dodajte biber a zatim izgnječen sir. Ponovo dobro izmešajte. Ovaj preliv najčešće se koristi za salatu od paradajza, krastavca, zelene salate, šargarepe ili luka.

Oznake:

obrok salatereceptisalate

Podeli

Zaprati Autor

Milja Lukić

Od hobija umalo da napravi posao jer je zanima sve što je u vezi s hranom, od odlaska na pijacu preko spremanja do konzumiranja. Struka su joj jezik i književnost, zvanično je izdavač. Tepaju joj „nacilektor", a najviše voli da uređuje tuđe i piše svoje knjige.

Ostali članci

Letnje osveženje: Twist jagoda
Prethodni

Letnje osveženje: Twist jagoda

Coffee Dream na novoj lokaciji
Sledeći

Coffee Dream na novoj lokaciji

Sledeći
Coffee Dream na novoj lokaciji
27.06.2019.

Coffee Dream na novoj lokaciji

Prethodni
26.06.2019.

Letnje osveženje: Twist jagoda

Letnje osveženje: Twist jagoda

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖