Naš predlog: Obrok salate
Salate jedemo i zimi i leti, ali su prevashodno prilog uz glavno, konkretno jelo. I dok tokom zime, osim presnih kupusa, rena i rotkve, pod salatom podrazumevamo turšiju, leto je pravo vreme da uživamo u baštenskim plodovima. Pijaca je puna svežeg povrća koje obiluje vitaminima, mineralima… a kalorije uspešno zaobilazi. Mnogima je to glavni razlog za promene u ishrani – misle da salate ne goje i proglašavaju ih za svoju omiljenu hranu. Uz mesance i hleb, naravno. Drugima je glavni razlog što salate ne opterećuju stomak i osećaju se lagano kao perce, makar da teže i sto kilograma žive vage. Mnogo im je bolje nego posle ručka s bečkom šniclom i majonezom kao prilogom. Glavno jelo, nije prilog.
Kako skoro ništa u životu nije onako kako izgleda na prvi pogled, tako i od salate možete da se nagojite, i to baš lepo da se nagojite. Koliko sira stavljate u salatu? Ako se pravdate time da vam nedostaju jedino belančevine a sve ostale stavke zdrave hrane ispunjavate, polovično ste uspeli da se opravdate jer sve zavisi od količine sira u salati. A hleb? Da li jedete hleb uz salatu? I da li „radi poboljšanja ukusa“ stavljate i malo pavlake? Ima još mnogo parametara koji kazuju da salate i ne zaobilaze kalorije, pogotovo što se u jelovniku tretiraju kao prilog uz glavno jelo. Najjednostavnije a najefikasnije rešenje jeste da, kad ste već u salatu stavili i sir, i malo pečenog mesa, i pavlaku… salatu proglasite za – glavno jelo.
U narednim redovima ćemo vam otkriti recepte za dve popularne obrok salate.
Endivija s mariniranom ćuretinom
- 200 g ćurećih grudi (bez kože i kostiju)
- 1,25 dl višnjevače
- kašičica meda
- kašičica balzamika
- kašičica karija
- kašičica slatke aleve paprike
- 1/2 kašičice đumbira
- kašika maslaca
- 1,25 dl pavlake za kuvanje
- čep vinskog sirćeta
- so, biber
- 1 endivija
- 1 radič
- 1 mali avokado
- kašika maslinovog ulja
- 100 g pečurki sečenih na listiće
- 5 komada oljuštenog badema (najbolje slanog)
Isecite ćuretinu na trake i stavite je u marinadu od višnjevače, meda, balzamika, karija, aleve paprike, đumbira i malo bibera. Dobro promešajte i ostavite na hladnom pola sata. Izvadite ćuretinu iz marinade, a marinadu sačuvajte. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte ćuretinu i pržite da sa svih strana dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite, pa na isti maslac stavite marinadu i umešajte pavlaku. Otkad provri kuvajte još 3 minuta. Isključite vatru, ostavite na ringli, posolite i dodajte sirće, dobro promešajte i sklonite s vatre.
Iscepkajte listove endivije i radiča.
Prepolovite avokado, izvadite košticu, oljuštite ga i isecite na kriške.
Na ulju kratko propržite pečurke.
Bademe nasuvo propržite da dobiju svetlosmeđu boju.
Endiviju i radič stavite u posudu za salatu, preko njih ćuretinu, kriške avokada i pečurke, prelijte polovinom sosa od marinade i pospite bademima. Drugu polovinu sosa stavite uz salatu, ko želi nek doda. Uz ovu salatu, u posebnoj posudi, poslužite krutone.
Susam salata
- 1 skuvano pileće belo meso
- 100 g susama
- 200 g prepečenih oraha (ili lešnika)
- 5 dl pavlake
- so, biber
Belo meso skuvajte, ohladite i sitno iseckajte. Susam prepecite nasuvo. Orahe sitno iseckajte ili izdobite. Sve dobro izmešajte, začinite i sjedinite s pavlakom. Ukrasite po želji. Od ove količine dobiju se dve činijice. Služi se uz prepečen stari hleb ili pogaču.
Savet: Umesto da seckate orahe jedan po jedan, možete da ih stavite u duplu kesu i izdrobite oklagijom ili flašom.
Dva dresinga za salate
Za koju god salatu da se odlučite, potreban vam je i neki preliv (popularno, internacionalno – dresing). Evo dva recepta koja se najčešće koriste. Prvi je svakom poznat (da li je?), a drugi služi da salata postane kompletan obrok, naravno, uz dodatak krutona, jaja ili tračica grilovanog mesa. Zgodno za leto i vrele dane.
Dresing za salatu
- 3 kašike ulja
- 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
- kašika začinskog bilja
- malo soli
Dobro izmešajte ulje, sok limuna ili sirće, dodajte aromatično bilje, i pomešajte s povrćem za salatu (krastavac, zelena salata, kupus, endivija, rukola…). Po želji, možete da stavite i malo bibera.
Salatni preliv od fete
- kašika vinskog sirćeta
- malo soka limuna
- 5 kašika ulja
- 30 g feta-sira
- biber
Pomešajte sirće, sok limuna i ulje. Dodajte biber a zatim izgnječen sir. Ponovo dobro izmešajte. Ovaj preliv najčešće se koristi za salatu od paradajza, krastavca, zelene salate, šargarepe ili luka.