• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Naš predlog: Obrok salate

Naš predlog: Obrok salate

Milja Lukić
26.06.2019. 4 min IshranaZdravlje

Salate jedemo i zimi i leti, ali su prevashodno prilog uz glavno, konkretno jelo. I dok tokom zime, osim presnih kupusa, rena i rotkve, pod salatom podrazumevamo turšiju, leto je pravo vreme da uživamo u baštenskim plodovima. Pijaca je puna svežeg povrća koje obiluje vitaminima, mineralima… a kalorije uspešno zaobilazi. Mnogima je to glavni razlog za promene u ishrani – misle da salate ne goje i proglašavaju ih za svoju omiljenu hranu. Uz mesance i hleb, naravno. Drugima je glavni razlog što salate ne opterećuju stomak i osećaju se lagano kao perce, makar da teže i sto kilograma žive vage. Mnogo im je bolje nego posle ručka s bečkom šniclom i majonezom kao prilogom. Glavno jelo, nije prilog.

Kako skoro ništa u životu nije onako kako izgleda na prvi pogled, tako i od salate možete da se nagojite, i to baš lepo da se nagojite. Koliko sira stavljate u salatu? Ako se pravdate time da vam nedostaju jedino belančevine a sve ostale stavke zdrave hrane ispunjavate, polovično ste uspeli da se opravdate jer sve zavisi od količine sira u salati. A hleb? Da li jedete hleb uz salatu? I da li „radi poboljšanja ukusa“ stavljate i malo pavlake? Ima još mnogo parametara koji kazuju da salate i ne zaobilaze kalorije, pogotovo što se u jelovniku tretiraju kao prilog uz glavno jelo. Najjednostavnije a najefikasnije rešenje jeste da, kad ste već u salatu stavili i sir, i malo pečenog mesa, i pavlaku… salatu proglasite za – glavno jelo.

U narednim redovima ćemo vam otkriti recepte za dve popularne obrok salate.

Endivija s mariniranom ćuretinom

Endivija s mariniranom ćuretinom
Endivija s mariniranom ćuretinom
  • 200 g ćurećih grudi (bez kože i kostiju)
  • 1,25 dl višnjevače
  • kašičica meda
  • kašičica balzamika
  • kašičica karija
  • kašičica slatke aleve paprike
  • 1/2 kašičice đumbira
  • kašika maslaca
  • 1,25 dl pavlake za kuvanje
  • čep vinskog sirćeta
  • so, biber
  • 1 endivija
  • 1 radič
  • 1 mali avokado
  • kašika maslinovog ulja
  • 100 g pečurki sečenih na listiće
  • 5 komada oljuštenog badema (najbolje slanog)

Isecite ćuretinu na trake i stavite je u marinadu od višnjevače, meda, balzamika, karija, aleve paprike, đumbira i malo bibera. Dobro promešajte i ostavite na hladnom pola sata. Izvadite ćuretinu iz marinade, a marinadu sačuvajte. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte ćuretinu i pržite da sa svih strana dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite, pa na isti maslac stavite marinadu i umešajte pavlaku. Otkad provri kuvajte još 3 minuta. Isključite vatru, ostavite na ringli, posolite i dodajte sirće, dobro promešajte i sklonite s vatre.

Iscepkajte listove endivije i radiča.

Prepolovite avokado, izvadite košticu, oljuštite ga i isecite na kriške.

Na ulju kratko propržite pečurke.

Bademe nasuvo propržite da dobiju svetlosmeđu boju.

Endiviju i radič stavite u posudu za salatu, preko njih ćuretinu, kriške avokada i pečurke, prelijte polovinom sosa od marinade i pospite bademima. Drugu polovinu sosa stavite uz salatu, ko želi nek doda. Uz ovu salatu, u posebnoj posudi, poslužite krutone.

Susam salata

Susam salata
Susam salata
  • 1 skuvano pileće belo meso
  • 100 g susama
  • 200 g prepečenih oraha (ili lešnika)
  • 5 dl pavlake
  • so, biber

Belo meso skuvajte, ohladite i sitno iseckajte. Susam prepecite nasuvo. Orahe sitno iseckajte ili izdobite. Sve dobro izmešajte, začinite i sjedinite s pavlakom. Ukrasite po želji. Od ove količine dobiju se dve činijice. Služi se uz prepečen stari hleb ili pogaču.

Savet: Umesto da seckate orahe jedan po jedan, možete da ih stavite u duplu kesu i izdrobite oklagijom ili flašom.

Dva dresinga za salate

Za koju god salatu da se odlučite, potreban vam je i neki preliv (popularno, internacionalno – dresing). Evo dva recepta koja se najčešće koriste. Prvi je svakom poznat (da li je?), a drugi služi da salata postane kompletan obrok, naravno, uz dodatak krutona, jaja ili tračica grilovanog mesa. Zgodno za leto i vrele dane.

Dresing za salatu

  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
  • kašika začinskog bilja
  • malo soli

Dobro izmešajte ulje, sok limuna ili sirće, dodajte aromatično bilje, i pomešajte s povrćem za salatu (krastavac, zelena salata, kupus, endivija, rukola…). Po želji, možete da stavite i malo bibera.

Salata je još bolja uz dresing
Salata je još bolja uz dresing

Salatni preliv od fete

  • kašika vinskog sirćeta
  • malo soka limuna
  • 5 kašika ulja
  • 30 g feta-sira
  • biber

Pomešajte sirće, sok limuna i ulje. Dodajte biber a zatim izgnječen sir. Ponovo dobro izmešajte. Ovaj preliv najčešće se koristi za salatu od paradajza, krastavca, zelene salate, šargarepe ili luka.

Oznake:

obrok salatereceptisalate

Podeli

Zaprati Autor

Milja Lukić

Od hobija umalo da napravi posao jer je zanima sve što je u vezi s hranom, od odlaska na pijacu preko spremanja do konzumiranja. Struka su joj jezik i književnost, zvanično je izdavač. Tepaju joj „nacilektor", a najviše voli da uređuje tuđe i piše svoje knjige.

Ostali članci

Letnje osveženje: Twist jagoda
Prethodni

Letnje osveženje: Twist jagoda

Coffee Dream na novoj lokaciji
Sledeći

Coffee Dream na novoj lokaciji

Sledeći
Coffee Dream na novoj lokaciji
27.06.2019.

Coffee Dream na novoj lokaciji

Prethodni
26.06.2019.

Letnje osveženje: Twist jagoda

Letnje osveženje: Twist jagoda

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖