Neobični trendovi u hrani koji nas očekuju u 2019.
Piše: Isidora Spasić
Sladoled od avokada
Ljubitelji avokada ujedinite se! Ljudi toliko vole avokado da je on sada postao svakodnevna namirnica u svim delovima sveta. Bilo je tu svakakvih pomodarskih varijanti sa ovom prekrasnom zelenom voćkom. Imali ste razne vrste avokado tosta, zatim jaje zapečeno u avokadu, avolatte – iliti kafu koja se služi u avokadu, a sad je na red došao sladoled. Pre nego što kategorički odbijete ovako nešto, ipak na trenutak razmislite. Reč je o kremastom zdravom ukusnom sladoledu, koji u sebi ne sadrži mlečne proizvode, što je pogodno za one koji nisu tolerantni na laktozu. U prevodu – dajte mu šansu!
Lažno meso
Ovo je verovatno radosna vest za vegetarijance i vegane, dok će mesojedi opet podrugljivo prevrtati očima. U pitanju su grickalice, pogodne za užinu, ili neki konkretniji predlozi za obrok. Podsećaju na meso, i po izgledu i po nazivu, ali to naravno nisu. Radi se o čudnom marketinškom potezu, a to je prodavati ljudima nešto što inače ne jedu, ali u varijanti u kojoj to mogu. Dakle, zaboravite na dehidrirani grašak, listiće cvekle i šargarepe. Sada su tu „kobasice” od sejtana, „slanina” od tofua, „pileći” kroketi od tofua, burger od pasulja, „praseća kožica” od pečuraka…
Masnoće
Davno su prošla vremena niskokaloričnih proizvoda, sa 0% masti. Ispostavilo se da je zbog opšteg zdravlja, ali i mršavljenja, unos masti u organizam od velikog značaja. To naravno ne znači da odmah u čašu sebi treba da naspete rafinisano ulje. Misli se naravno na zdrave masti, koje se dobijaju iz kvalitetnog putera i hladno ceđenih ulja. Maslinovo i kokosovo ulje u tome prednjače, a dijete poput paleo i keto, sve su popularnije. Zato je sada naročito prisutna kafa koja se pije sa dodatkom kašičice putera ili kokosovog ulja. Ona navodno podstiče metabolizam, pruža energiju, smanjuje osećaj gladi, i povećava koncentraciju.
Kimči
Da se razumemo, kimči je vrsta starog dobrog kiselog kupusa. A svi znamo koliko je on zdrav, jer je to i nauka dokazala. Kiseli kupus čak sadrži znatno više vitamina C od svežeg kupusa. I dok kimči jeste fermentisani kupus, on u sebi još sadrži druge sastojke, koji mu daju poseban šmek, ali ga pre svega čine zdravijim. To su: rotkva, crni luk, beli luk, đumbir, riblji sos, so, šećer i sušeni čili. Pošto odlično deluje na crevnu fluoru, jer u sebi sadrži probiotke i dobre bakterije, kimči je od ove godine postao sve traženiji. U Koreji ga možete naći svuda, a na našim prostorima samo u specijalizovanim radnjama. Ali sledeći put kad budete pravli kiseli kupus, dodajte gore navedene sastojke, i dobićete kimči.
Alge
Ljigave zelene morske travke mnogima su odbojne. Ali vekovima je već poznato da su ekstremno dobre za vas. Reći ćete onda da to baš i nije neki novi trend u ishrani. Međutim, kada uzmete u obzir da su alge veganske i bez glutena, shvatićete zašto njihova popularnost opet naglo skače. Osim toga, ima raznih vrsta algi koje se mogu kuvati sa hranom, jesti u salati, ili grickati suve. Pokušajte da ih na neki način inkorporirate u ishranu, i shvatićete zašto su ljudi koji ih stalno jedu tako dugovečni i vitalni.