• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Neobični trendovi u hrani koji nas očekuju u 2019.

Isidora Spasić
13.04.2019. 3 min IshranaZdravlje

Piše: Isidora Spasić

Sladoled od avokada

Ljubitelji avokada ujedinite se! Ljudi toliko vole avokado da je on sada postao svakodnevna namirnica u svim delovima sveta. Bilo je tu svakakvih pomodarskih varijanti sa ovom prekrasnom zelenom voćkom. Imali ste razne vrste avokado tosta, zatim jaje zapečeno u avokadu, avolatte – iliti kafu koja se služi u avokadu, a sad je na red došao sladoled. Pre nego što kategorički odbijete ovako nešto, ipak na trenutak razmislite. Reč je o kremastom zdravom ukusnom sladoledu, koji u sebi ne sadrži mlečne proizvode, što je pogodno za one koji nisu tolerantni na laktozu. U prevodu – dajte mu šansu!

Povezani članci

Rođen u Turskoj, slavi se po celom svetu: Zanimljivosti o svetom Nikoli koje većina ljudi ne zna

„Nismo imali seksualni odnos od 2008. godine“: Žena opisuje kako izgleda srećan brak bez vođenja ljubavi

(foto izvor: www.charliefoundation.org)
(foto izvor: www.charliefoundation.org)

Lažno meso

Ovo je verovatno radosna vest za vegetarijance i vegane, dok će mesojedi opet podrugljivo prevrtati očima. U pitanju su grickalice, pogodne za užinu, ili neki konkretniji predlozi za obrok. Podsećaju na meso, i po izgledu i po nazivu, ali to naravno nisu. Radi se o čudnom marketinškom potezu, a to je prodavati ljudima nešto što inače ne jedu, ali u varijanti u kojoj to mogu. Dakle, zaboravite na dehidrirani grašak, listiće cvekle i šargarepe. Sada su tu „kobasice” od sejtana, „slanina” od tofua, „pileći” kroketi od tofua, burger od pasulja, „praseća kožica” od pečuraka…

(foto izvor: www.pinterest.com)
(foto izvor: www.pinterest.com)

Masnoće

Davno su prošla vremena niskokaloričnih proizvoda, sa 0% masti. Ispostavilo se da je zbog opšteg zdravlja, ali i mršavljenja, unos masti u organizam od velikog značaja. To naravno ne znači da odmah u čašu sebi treba da naspete rafinisano ulje. Misli se naravno na zdrave masti, koje se dobijaju iz kvalitetnog putera i hladno ceđenih ulja. Maslinovo i kokosovo ulje u tome prednjače, a dijete poput paleo i keto, sve su popularnije. Zato je sada naročito prisutna kafa koja se pije sa dodatkom kašičice putera ili kokosovog ulja. Ona navodno podstiče metabolizam, pruža energiju, smanjuje osećaj gladi, i povećava koncentraciju.

(foto izvor: www.onnit.com)
(foto izvor: www.onnit.com)

Kimči

Da se razumemo, kimči je vrsta starog dobrog kiselog kupusa. A svi znamo koliko je on zdrav, jer je to i nauka dokazala. Kiseli kupus čak sadrži znatno više vitamina C od svežeg kupusa. I dok kimči jeste fermentisani kupus, on u sebi još sadrži druge sastojke, koji mu daju poseban šmek, ali ga pre svega čine zdravijim. To su: rotkva, crni luk, beli luk, đumbir, riblji sos, so, šećer i sušeni čili. Pošto odlično deluje na crevnu fluoru, jer u sebi sadrži probiotke i dobre bakterije, kimči je od ove godine postao sve traženiji. U Koreji ga možete naći svuda, a na našim prostorima samo u specijalizovanim radnjama. Ali sledeći put kad budete pravli kiseli kupus, dodajte gore navedene sastojke, i dobićete kimči.

(foto izvor: www.futuredish.com)
(foto izvor: www.futuredish.com)

Alge

Ljigave zelene morske travke mnogima su odbojne. Ali vekovima je već poznato da su ekstremno dobre za vas. Reći ćete onda da to baš i nije neki novi trend u ishrani. Međutim, kada uzmete u obzir da su alge veganske i bez glutena, shvatićete zašto njihova popularnost opet naglo skače. Osim toga, ima raznih vrsta algi koje se mogu kuvati sa hranom, jesti u salati, ili grickati suve. Pokušajte da ih na neki način inkorporirate u ishranu, i shvatićete zašto su ljudi koji ih stalno jedu tako dugovečni i vitalni.

(foto izvor: www.healthline.com)
(foto izvor: www.healthline.com)

Oznake:

2019hranasvet

Povezani članci

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Slovenija je savršena destinacija za jesenje putovanje: Ovo su lokacije i preporuke koje ne smete da propustite

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Prethodni

Converse ERX-­260 X Don C – kolekcija inspirisana košarkaškim korenima

Sledeći

Evo koliko često treba da pravite rezervne kopije podataka sa računara

Sledeći
13.04.2019.

Evo koliko često treba da pravite rezervne kopije podataka sa računara

Prethodni
12.04.2019.

Converse ERX-­260 X Don C – kolekcija inspirisana košarkaškim korenima

Najnovije

Rajan O'Nil i Barbra Strajsend
5 filmova Rajana O’Nila koje vredi pogledati
Aleksandar Maksimović
HBO Max objavio veliki trejler: Evo šta sve stiže u 2024. i 2025. godini
Filip Milosavljević
Nejtan Never/Liga pravde – „Dupli Univerzum“: Ujedinjeni protiv pretnje iz budućnosti
Filip Milosavljević
Praznici su vreme kada deca uče odrasle kako se vole knjige
Promo
Vikend preporuke 8-10.12.
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖