• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Nutricionisti otkrivaju: Ovo je jedini hleb koji treba da jedete
Hleb, foto: Shutterstock/Yaroslav Astakhov

Nutricionisti otkrivaju: Ovo je jedini hleb koji treba da jedete

CityMagazine
03.10.2025. 2 min Ishrana

Hleb često ima lošu reputaciju, ali to nije uvek opravdano. Iako je reč o ugljenim hidratima, hleb može biti deo uravnotežene ishrane – pod uslovom da odaberete pravu vrstu. Danas je izbor ogroman, pa se postavlja pitanje: kako znati koji je hleb zaista najbolji za zdravlje? Stručnjaci sa Health.com otkrili su šta birati.

Šta čini hleb zdravim?

Nutricionisti kažu da je hleb zdrav kada ispunjava nekoliko ključnih uslova. Pre svega, treba da bude bogat vitaminima i mineralima koji doprinose opštem zdravlju. Takođe, važno je da sadrži dovoljno vlakana, koja pomažu probavu i čine da duže ostanemo siti.

Zdrav hleb bi trebalo da ima i dovoljno proteina, važnih za mišiće, kosti i kožu. Najbolji izbor je hleb od celovitih žitarica, bez rafinisanog brašna, jer upravo celovito zrno čuva mekinje, klicu i endosperm – delove u kojima se nalaze najvrednije hranljive materije.

Obratite pažnju i na šećer – najbolji hleb ne sadrži dodati šećer ili ga ima minimalno, jer previše šećera povećava rizik od hroničnih bolesti.

Hleb, recept bez mešenja: Treba vam 3 minuta aktivnog napora za najbolji rustični hleb na svetu

Šta nutricionisti preporučuju?

Svi stručnjaci se slažu – najbolji izbor je 100% celoviti hleb. On je prirodno bogat vlaknima, vitaminima B grupe, gvožđem, magnezijumom i selenom, a sadrži i više proteina od belog hleba.

„Za razliku od belog, celoviti hleb zadržava sve delove zrna, što telu daje punu nutritivnu vrednost koju žitarica prirodno nudi“, objašnjava Lena Beal iz Akademije za ishranu i dijetetiku.

Zašto je proklijali hleb još bolji?

Posebno se ističe proklijali celoviti hleb – napravljen od zrna koja su prethodno proklijala, što povećava njihovu hranljivu vrednost.

„Klijanje poboljšava probavljivost, povećava sadržaj proteina i pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija poput vitamina B i gvožđa“, kaže nutricionistkinja Grace Derocha. Dodaje da proklijali hleb može imati i blaži uticaj na nivo šećera u krvi, što je korisno onima koji paze na glikemijski indeks hrane.

Nutricionistkinja Samantha Cassetty ističe da klijanje dodatno olakšava probavu i povećava nutritivnu vrednost hleba.

Dakle, ako želite najzdraviji hleb, birajte 100% celoviti hleb, a ako imate priliku, odlučite se za proklijali celoviti hleb.

On je nutritivno bogatiji, lakše se vari i može povoljnije uticati na nivo šećera u krvi.

Uravnotežena ishrana ne znači izbacivanje hleba – već pametan izbor vrste koju jedete.

Oznake:

hlebnutricionista

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Slavija je pre 150 godina izgledala sasvim drugačije: Čak ni agregatno stanje nije isto
Prethodni

Slavija je pre 150 godina izgledala sasvim drugačije: Čak ni agregatno stanje nije isto

Pet zastava 101, 30 dan vožnje od Kragujevca do Kilimandžara i samo 3 kvara: Završili su po klasičnom Balkanskom scenariju
Sledeći

Pet zastava 101, 30 dan vožnje od Kragujevca do Kilimandžara i samo 3 kvara: Završili su po klasičnom Balkanskom scenariju

Sledeći
Pet zastava 101, 30 dan vožnje od Kragujevca do Kilimandžara i samo 3 kvara: Završili su po klasičnom Balkanskom scenariju
03.10.2025.

Pet zastava 101, 30 dan vožnje od Kragujevca do Kilimandžara i samo 3 kvara: Završili su po klasičnom Balkanskom scenariju

Prethodni
02.10.2025.

Slavija je pre 150 godina izgledala sasvim drugačije: Čak ni agregatno stanje nije isto

Slavija je pre 150 godina izgledala sasvim drugačije: Čak ni agregatno stanje nije isto

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖