Nutricionistinja otkrila koja su jaja najbolja: Guščija, pačija ili pepeličija?
Koliko su jaja dobra i koja su najbolja objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović na K1 TV.
Prema njenim rečima nije preporučljivo da jaja jedemo baš svakog dana, ali ipak, nekim osobama čak ni to ne smeta.
“Zdravi ljudi koji imaju normalni sistem organa za varenje i koji nemaju problema sa žuči i jetrom – mogu da jedu jaja svakog dana.Jaje je biloška namirnica i u sebi ima sve bogate materije korisne za rast i razvoj”, objasnila je nutricionistikinja.
Zatim je objasnila koja je razlika u vrsti jaja, i koja su najpreporučljivija.
Prvo je govorila o prepeličijim jajima koja su u Srbiji poslednjih godina baš popularna.
Prema njenom savetu, tri do pet svežih prepeličjih jaja svako jutro pre obroka je poželjno i neće da šteti organizmu. Puna su gvožđa i odlična za one koji ga imaju manjak u organizmu. Takođe, bogata su B vitaminom, cinkom, selenom…
Možete pre doručka da ih umutite i dodate jednu kašičicu meda kako bi vam bila ukusnija. Ona se termički ne obrađuju, već se tako živa popiju i zato je važno da budu sveža. Dodala je da ukoliko je neko dijabetičar, ne treba da dodaje med u prepeličija jaja.
Zatim je pričala o guščijim i pačijim jajima koja takođe imaju brojne zdrave sastojke, kao što su omega-3, vitamin B i A. Jedina njihova mana je šo retko možemo da ih nađemo u ponudi..
I na kraju, Ana Todorović je otkrila i na koji način spremljena jaja zdržavaju najviše svojih vrednoti, prema njenim rečima, dovoljno je samo da ih obarite.