Nutricionistkinja otkrila najpotcenjeniju namirnicu koju jede svakodnevno da poveća nivo energije
Mnogi od nas imaju prepune rasporede i pokušavaju na sve načine da održe glavu da ne pada na pola dana, a protiv tog stanja najčešće se borimo drugom ili trećom kafom, što nije baš najbolje rešenje.
Umesto kafe, čiji prekomerni unos može da dovede do glavobolje, problema sa spavanjem i anksioznosti, nutricionistkinja Loren Manaker preporučuje suve šljive.
Poznato je da suve šljive deluju dobro na digestivni sistem organizma, ali dobre su i kao izvor energije u vidu prirodnih šečera, jer ne uzrokuju rapidno povećanje nivoa šećera u krvi.
Hrana bogata šećerima izaziva da nivo u krvi prvo naglo poraste a potom naglo padne, što dovodi do umora. Namirnici niskog glikemijskog indeksa, poput suvih šljiva, daju dugotrajniju energiju organizmu.
Dodatni bonus je činjenica da je jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo da redovno konzumiranje suvih šljiva može da pomogne očuvanju kostiju u starijem životnom dobu.
Kako da konzumirate više suvih šljiva
Kada kupujete suve šljive, treba proveriti da li imaju dodate šećere, a postoje razne opcije kako ih možete uključiti u svakodnevnu ishranu.
Smuti
Za jutarnji smuti, izmešajte četiri otkoštene suve šljive sa jednom zaleđenom bananom, malo limunove kore, smrznutim breskvama, smrznutim otkoštenim višnjama i pola šolje ovsenog ili drugog mleka.
Sa tamnom čokoladom
Otopite malo tamne čokolade na pari, uzmite pet suvih šljiva i potopite ih u čokoladu, a potom ostavite sve na nekoliko sati. Tako ćete dobiti desert pun vlakana i antioksidanata.
U pilećoj salati
Postoji puno recepata za pileću salatu, a dobar način da je poboljšate i iznenadite sve oko sebe jeste da dodate malo sitno seckanih suvih šljiva.
Izvor: CNBC