• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Omega-3, 6 i 9 – u čemu je razlika?

CityMagazine
10.05.2022. 3 Mins Read IshranaZdravlje

Omega masne kiseline smatraju se jednim od najdelotvornijih sastojaka u pogledu održavanja lepote i zdravlja. Međutim, ne znaju svi po čemu se te kiseline razlikuju. U redovima koji slede otkrijte reč stručnjaka.

Omega-3, omega-6 i omega-9 su masne kiseline koje su neophodne za rad nervnog i reproduktivnog sistema, kao i za održavanje hormonske ravnoteže i regulaciju cirkulacije krvi. Masne kiseline dele se na polinezasićene i mononezasićene masne kiseline. Prva skupina uključuje omega-3 i omega-6, ali omega-9 je već mononezasićena kiselina.

Omega-9

Povezani članci

5 najčešćih propusta majki dečaka

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Omega-9 se uglavnom nalazi u semenkama, orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu. Osim toga, naše telo aktivno proizvodi ovu masnu kiselinu, pa je nedostatak ovog elementa veoma redak. Aktivno učestvuje u regulaciji nivoa holesterola i stabilizaciji nivoa glukoze u krvi. Ovaj element ne treba potcenjivati, ali ga ne treba uzimati zasebno bez preporuka stručnjaka, jer se ta kiselina sintetizuje u našem telu.

Omega-6

Ako govorimo o omega-6, ona se nalazi u mnogim namirnicama koje često koristimo, ali se, za razliku od omega-9, ne sintetizuje sama. Ova komponenta je najvažnija za decu, jer aktivno sudeluje u njihovom razvoju i rastu. Odraslima je, s druge strane, u većoj meri potrebna omega-6 za održavanje normalnog funkcionisanja nervnog sistema.

Međutim, takođe se ne isplati brinuti zbog nedostatka ovog elementa u telu. Ova komponenta se u visokoj koncentraciji nalazi u suncokretovom ulju, a budući da se ono najčešće koristi u kulinarstvu, nije je potrebno uzimati zasebno.

Zanimljivo je da je preporučeni odnos omega-3 i omega-6 idealno 1:4, ali zbog činjenice da toliko proizvoda sadrži upravo omega-6, ponekad taj odnos doseže 1:25 ili 1:40, a da biste smanjili ovu brojku, ponekad čak morate smanjiti unos omega-6.

Omega-3

Omega-3 je izuzetno retka u hrani, jer se najčešće nalazi u ribi i crvenom kavijaru. Zbog geografskih odrednica, osobama koje retko jedu morsku hranu, često nedostaje ovaj element. Stoga je jedan od najčešćih, doslovno osnovnih nutraceutika.

Omega-3 se sastoji od dve komponente: EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Prvi element ima protivupalna svojstva, što omogućuje telu da brzo i delotvorno otkloni manju upalu, koja je uzrok mnogih bolesti.

Zauzvrat, DHA utiče na zdravlje kože, vid i proces odrastanja. U mladoj dobi, počevši od trenutka intrauterinog života pa do 5-7 godina života, ova masna kiselina učestvuje u razvoju i rastu mozga, kao i u metabolizmu ugljenih hidrata. Osim toga, pomaže u održavanju i kontroli težine, a odgovorna je i za zdravlje krvnih sudova.

Ovaj element je posebno važan za trudnice, jer utiče na razvoj deteta. No, održavati ga u normalnom stanju potrebno je i odraslima, budući da je, osim što utiče na najvažnije procese u telu, odgovoran za neuroaktivnost.

Farhad Ibrahimzade / Unsplash

Što se tiče unosa ovih vitamina, preporučuje se da se ne koriste kompleksi omega-3, omega-6, omega-9, već da se ciljano biraju čisti omega-3, a uz hranu upotrebljavaju omega-6 i omega-9, u potrebnoj meri.

Inače, omega-3 treba posebno uvrstiti u ishranu, bez obzira da li jedete ribu – to neće biti suvišno, posebno za decu i trudnice. Deca s neurodegenerativnim poremećajima najbolje je da konzumiraju 500 mg čiste DHA, a trudnicama se savetuje do 2000 mg DHA dnevno. Ostali bi, pre uzimanja, trebalo da urade testove kako bi sagledali nivo nedostatka, a tek nakon toga započnu s dnevnim unosom omega-3 nakon doručka.

Izvor: Marie Claire Russia

Naslovna fotografija: Maddi Bazzocco / Unsplash

Tags:

decanamirniceomega kiselinerazliketrudnice

Povezani članci

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

Ako je verovati nauci, ovo je idealna razlika među partnerima da bi brak potrajao

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Koje psihološke probleme krije nered u kući?

Next

Pet saveta kako da naučite psa da ne dira vaše stvari

Next
10.05.2022.

Pet saveta kako da naučite psa da ne dira vaše stvari

Previews
09.05.2022.

Koje psihološke probleme krije nered u kući?

Najnovije

Nakon samo dve prikazane epizode serije „The Last of Us”, fanovi imaju veliki razlog za slavlje
Milica Arsić
Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖