Omiljena namirnica bez koje se leti ne može zamisliti ručak najčešće izaziva trovanje
Ako ste se ikada zapitali koja je najrizičnija hrana koju možete da jedete, rezultati nedavnog istraživanja bi vas mogli iznenaditi.
Naime, američki Consumer Reports nedavno je objavio listu nekoliko najrizičnijih namirnica, a ono čime su se bavili bila je pre svega analiza podataka o potencijalnim bolestima koje se prenose hranom.
Na prvom mestu je, objašnjavaju, zelena salata, a trovanja povezana sa svežom zelenom salatom i salatama u vrećicama, kao što je to najčešće slučaj u supermarketima, izazvala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane u poslednjih pet godina.
Jedan od izvora njihove kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate, a istraživanja su pokazala da je između 2017. i 2022. godine ukupno 614 ljudi u Americi obolelo od ešerihije koli ili listerije.
Isto tako, čak jedanaest osoba od 614 zaraženih umrlo je od posledica trovanja. Kako objašnjavaju autori studije, najveći rizik leži u samim kesama upakovane salate, koje govore da je ona već oprana, pa je mnogi ljudi uopšte ne peru pre konzumiranja, što je velika greška, prenosi index.hr.