Otkrivamo gde se u frižideru mleko najbrže kvari, i da, svi ga držimo na tom mestu
Delovi frižidera se razlikuju po temperaturi, pa mnogi ne znaju gde je najbolje da drže namirnice.
Upravo zato, se manogima mleko u frižideru kvari.
Mnogi od nas nesvesno skladište mleko na pogrešnom mestu. Pošto se temperature u pojedinim delovima frižidera razlikuju, takve proizvode ima smisla čuvati tamo gde je hladnije.
Najgori izbor u ovom slučaju su vrata, jer je ovaj deo frižidera najtopliji. Vrata frižidera se često otvaraju, što uzrokuje temperaturne fluktuacije. Porast temperature i česta kolebanja mogu da ubrzaju proces kvarenja hrane, navodi slovenački portal N1.
Najhladniji je donji deo frižidera
U poređenju sa drugim delovima frižidera, mleko uskladišteno u vratima najbrže se kvari, jer se bakterije brže razvijaju zbog viših temperatura. Mleko i mlečni proizvodi se stoga najbolje čuvaju u zadnjem delu frižidera, na srednjoj polici ili na dnu.
Gornji deo frižidera je nešto topliji od donjeg zbog podizanja toplijeg vazduha, koji je lakši, pisali su u pomenutom mediju.
Vrata frižidera su pogodnija za skladištenje proizvoda koji se ne kvare tako brzo, kao što su kečap, senf, soja sos, prelivi za salatu, džemovi i flaširana pića.
Takođe nije preporučljivo ostavljati otvoreno mleko na kuhinjskom pultu, ali je najbolje da ga vratite u frižider čim se sipa. Takođe se ne preporučuje da vrata frižidera budu otvorena predugo. Najbolji način da ih zatvorite je čim izvadite hranu iz frižidera, napisao je N1.
Naslovna fotografija: Profimedia