• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Istina o supi iz kesice koju proizvođači vešto kriju: Ovi sastojci su okidač za ozbiljne bolesti

Ivana Milošević
11.10.2022. 3 Mins Read OpšteZdravlje

Supe iz kesica – tačno je, imaju bezbroj prednosti, jednostavne su za pripremu, jako ukusne, dovoljno slane, ali da li ste se nekada zapitali od čega je napravljen prah iz kesice za supu i koliko su zapravo takve supe zdrave za naš organizam?

Savršen, prepoznatljiv ukus supa iz kesice u većini slučajeva potiče od veštačkih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju sa ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu. Zahvaljujući ovim supstancama, supe dobijaju ukus koji nas mami da ponovo za tu supu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvodjaču, ali ne i našem organizmu, otkriva za City Magazine Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije „Izbegni aditive“.

Aditivi koji se nalaze u supi iz kesice, ne ostvaruju benefit po naše zdravlje, a neki od njih mogu imati neželjena dejstva, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetne materije, koje mogu negativno da utiču na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli nervni sistem. 

Povezani članci

Ovi problemi sa očima mogu biti znak ozbiljne bolesti, a mogu da otkriju i koliko dugo ćemo živeti

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Kako bismo izbegli u supi aditive sa potencijalnim neurotoksičnim delovanjem, važno je da vodimo računa prilikom odabira kesice supe i čitamo sastav supe, koji je naveden na zadnjoj strani kesice.

View this post on Instagram

A post shared by Mr ph Hristina | Edukator 🌱 (@__health.and.more__)

Zvanično, pojačivači aroma koji se mogu pronaći u supama iz kesice, dele se na 3 grupe:
1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)

S obzirom na to da proizvodjač supe, prilikom navođenja sastava, nije dužan da stavi lako prepoznatljivu ‘E’ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umesto ‘E’ oznake može napisati pun naziv dodatog aditiva, koji veoma često populaciji nije poznat.

Upravo zbog toga, u nastavku vam ostavljamo spisak aditiva, koji se mogu naći u supama iz kesica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multiplaskleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmer…).

• E620 – Glutaminska kiselina
• E621 – Mononatrijum-glutaminat
• E622 – Monokalijum-glutaminat
• E623 – Kalcijum-diglutaminat
• E624 – Monoamonijum-glutaminat
• E625 – Magnezijum-fdiglutaminat
• E626 – Guanilna kiselina
• E627 – Dinatrijum-guanilat
• E628 – Dikalijum-guanilat
• E629 – Kalcijum-guanilat
• E630 – Inozinska kiselina
• E631 – Dinatrijum-inozinat
• E632 – Dikalijum-inozinat
• E633 – Kalcijum-diinozinat
• E634 – Kalcijum -5’-diribonukleotidi
• E635 – Dinatrijum -5’-ribonukleotidi

U cilju lakšeg snalaženja i uočavanja potencijalno štetnih aditiva iz hrane, Hristina je kreirala aplikaciju „IZBEGNI ADITIVE“, u kojoj su popisani i opisani svi aditivi koji se mogu naći u hrani, razvrstani prema štetnosti.

Osim navedenih aditiva (E620-E635) u supi ne želimo ni maltodestrin, palminu mast, sojin lecitin, glukozni sirup, kao ni veštačke boje. Najčešće dodavana veštačka boja u supe iz kesica je E150a (karamel obična) koja se u današnje vreme najčešće proizvodi iz GMO (genetski modifikovanih sirovina) čije dejstvo na organizam još uvek nije dovoljno ispitano. Kod pojedinih ljudi, ova veštačka boja može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, koprivnjača).

Za kraj, Hristina kaže da treba da zapamtimo: supe jesu zdrave, ali domaće supe, napravljene od šargarepe, peršuna, belog luka, celera, paškanata, supe koje obiluju vitaminima i mineralima. Kada supu pravimo od praha, tada dobijemo samo, u najvećem broju slučajeva, veštački obojenu tečnost za hidriranje bogatu aditivima, koji vrlo često mogu poremetiti naš zdravstveni balans organizma.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Tags:

aditivisupasupa iz kesice

Povezani članci

Kako popraviti Beograd?

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Milošević

Ostali članci

Previous

Super Vero – Riznica ukusa iz Srbije

Next

Otkrivamo gde se u frižideru mleko najbrže kvari, i da, svi ga držimo na tom mestu

Next
11.10.2022.

Otkrivamo gde se u frižideru mleko najbrže kvari, i da, svi ga držimo na tom mestu

Previews
11.10.2022.

Super Vero – Riznica ukusa iz Srbije

Najnovije

Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine
Majkl Džekson
Objavljeno ko će igrati Majkla Džeksona u predstojećem filmu o „kralju popa“
Aleksandar Maksimović
Kako je jedan deda završio u Slagalici, a slavila ga je cela ekipa obožavalaca dobrih serija
CityMagazine
„Kosi tata, kosim ja“: Srđan Đoković je otpevao stari narodnjak, a evo šta tekst ove pesme znači
CityMagazine
Stigla je Magnificova muzika za kafanu i pozorište – „KAFANA LJUBLJANA“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖