Ova namirnica za doručak je ne samo zasitna, već i podstiče mršavljenje
Pečurke za doručak? Evo jedne zabavne ideje! Ne toliko da odbije one koji se ujutro kunu samo u slano, koliko bi moglo da iznenadi ljubitelje žitarica ili peciva umočenih u kafu. Ponekad je potrebno izaći iz svoje zone komfora, i skrenuti s utabane staze? Odabirom pečuraka za prvi obrok u danu činite upravo to, a dobro je i za figuru!
I to s dobrim razlogom: konzumiranje gljiva, lisičarki, smrčaka ili bukovača za doručak zaustavlja žudnju i nepotrebno grickanje između obroka.
Zašto pečurke treba jesti za doručak?
Ovo nam poručuju rezultati naučnog istraživanja objavljenog u časopisu Appetite, koje pečurke predstavlja kao čudotvoran lek protiv preterane proždrljivosti. Zaključak istraživača sa Univerziteta u Minesoti iza ovog izveštaja je sledeći: doručak koji se delom sastoji od pečuraka jednostavno se pokazao kao zasitniji od doručka baziranog na mesu, ribi ili jajima. „Prethodne studije o pečurkama sugerišu da bi mogle biti zasitnije od mesa, ali taj učinak do sada nije proučavan s ekvivalentnim količinama proteina”, rekla je profesorka Džoan Slavin, istraživačica na polju zdravlja creva, koja je pridonela ovoj studiji.
Kako bi sproveli svoje istraživanje, stručnjaci su pozvali 32 dobrovoljca (17 žena i 15 muškaraca) da deset dana konzumiraju dve vrste doručka. Prvi je uključivao 28 grama mlevene junetine, dok je drugi zamenio proteine s 226 grama šampinjona. Na kraju ovog eksperimenta, učesnici su ispitivani o stanju sitosti, u pravilnim intervalima, tokom jutra. Takođe, imali su zadatak da beleže količine hrane koju su tada konzumirali za ručak. Rezultat: zadovoljniji su bili oni čiji je doručak uključivao gljive. Stoga, prirodno su bili u manjem iskušenju da jedu užinu ili preteraju prilikom narednog obroka.
Pečurke, saveznik mršavljenja i zdravlja
Mora se reći da su pečurke jedna od onih super namirnica, kojih bi bilo greota rešiti se. Niskokalorične su, ali bogate hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima i prirodnim proteinima. Pun dobrih stvari koje gljive čine vernim saveznikom za mršavljenje. Pogotovo jer imaju još čitav niz blagodeti za zdravlje. Dokazano je da redovna upotreba pečuraka može pomoći u smanjenju rizika od raka i jačanju imunog sistema.
Izvor: Grazia France
Naslovna fotografija: Artem Beliaikin / Unsplash