Ove tri namirnice mogu da povećaju rizik od moždanog udara
Moždani udar je ozbiljno stanje, potencijalno opasno po život, koje nastupa kad se prekine dotok krvi u mozak, obično zbog krvnog ugruška ili pucanja krvnog suda. Postoji niz faktora koji mogu da povećaju rizik za moždani udar, a ishrana je svakako jedan od važnijih, piše zivim.gloria.hr.
Imajući to na umu dr Džonatan Cajlinger, zadužen za platformu za digitalno pružanje zdravstvenih usluga Babylon Health, za britanski Express.co.uk govorio je o hrani koju bi trebalo da izbegavaju sve osobe koje imaju povišen rizik za moždani udar. Posebno je izdvojio tri vrste namirnica kako biste sprečili da dođe do začepljenja krvnih sudova, a to su: prerađeno meso, slatkiši i pržena hrana.
„S obzirom na to da je najveći broj moždanih udara povezan s nakupljanjem masnog plaka (ateroma) u arterijama koje snabdvaju krvlju mozak, hrana koja doprinosi tom procesu povećaće vaš rizik za moždani udar. Zasićene i trans masti su glavni krivci”, naglasio je dr Cajlinger.
Postoji i hrana koja smanjuje rizik
„Povišen krvni pritisak takođe uzrokuje stvaranje ateroma, te stoga i povećan unos soli (na primer konzumacijom slanine, čipsa, i sl.) takođe povećava rizik za moždani udar. Povišen unos šećera (na primer unosom zaslađenih gaziranih pića) još je jedan ključan faktor za rizik od moždanog udara, delom zbog njegove povezanosti s gojenjem i razvojem dijabetesa tip 2 koji uzrokuje oštećenja i upalu krvnih sudova”, upozorava dr Cajlinger ističući da postoji i hrana koja ima suprotno dejstvo, te smanjuje rizik za moždani udar.
„Sigurno ste mnogo puta čuli, no uvek je dobro ponoviti da bi trebalo da unosimo najmanje pet (idealno bi bilo sedam do devet) porcija voća i povrća dnevno. Brojna istraživanja su pokazala da povećano konzumiranje voća i povrća smanjuje stopu moždanog udara, dok je manje konzumiranje povećava. Smatra se da voće i povrće snižava krvni pritisak, a uz to sadrži i antioksidanse koji pomažu u zaštiti krvnih sudova. Voće i povrće sadrži i vlakna, koja mogu da pomognu u prevenciji povišenog udela masti u organizmu tako što se vežu uz holesterol u našim crevima”, pojašnjava dr Cajlinger dodajući da je preporučeni dnevni unos vlakana 30 grama, a osim u voću i povrću, vlakna su prisutna i u ovsenim pahuljicama, smeđem pirinču i integralnom hlebu.
Dodaje i da su neke vrste masti zdrave u malim količinama, te čak mogu i da smanje rizik za moždani udar snižavajući stepen holesterola. To su jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline kakve su prisutne u: orašastim plodovima, semenkama i masnoj ribi koju bi trebalo konzumirati dva puta nedeljno.
Simptomi moždanog udara
Simptomi moždanog udara lako su pamtljivi po skraćenici G.R.O.M.
- G znači govor (otežan i nerazumljiv, ili možda osoba ne može uopšte da govori iako je budna ili teško razume šta joj govorite)
- R znači ruke (osoba koja je doživela moždani udar možda neće moći da podigne obe ruke, jer je jedna ruka slaba i „pada”)
- O znači oduzetost (asimetrično lice, jedna strana visi, osoba možda ne može da se nasmeje ili joj jedno oko i jedna strana usta vise prema dole)
- M znači minut (svaki minut je bitan što znači da ODMAH morate da pozovete Hitnu pomoć ako primetite bilo koji od navedenih simptoma).