• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ovo punjeno pecivo nalik kroasanu polako osvaja svet

Milica Arsić
23.10.2022. 3 Mins Read IshranaZdravlje

Najnoviji poslastičarski hit, koji osvaja svet, je okruglo pecivo punjeno i napravljeno od testa za kroasane. Iako nema određen naziv, trenutno je najrasprostranjeniji „New York Roll” zbog oblika i mesta porekla. Trenutno je popularno u Njujorku, Parizu, Singapuru ili Sidneju.

Otkako postoje društvene mreže, svedoci smo nebrojenih viralnih trendova koji se pojavljuju na našem Instagram pretraživaču, a sada i na Tik Toku. Većina je kratkog daha, ali neki su tu da ostanu. Poslednji koji je zatalasao mreže je kroasan osmišljen u Njujorku, u južnom delu Menhetna, tačnije u Lafayette Café & Bakery, bistrou s pariškim prizvukom. Ovo vizualno čudo krstili su kao Croissant Supreme, a sada širom sveta dobija nove verzije poznate kao New York Roll.

View this post on Instagram

A post shared by Lafayette (@lafayette380)

Okrugli, punjeni kroasan

Povezani članci

Rođen u Turskoj, slavi se po celom svetu: Zanimljivosti o svetom Nikoli koje većina ljudi ne zna

Znate li šta je „dark turizam“: Izaziva negativna osećanja, a sve je popularniji

Iako po izgledu niko ne bi rekao da je kroasan, ovo pecivo miriše i ima takav ukus. Testo se jednostavno rastanji i seče na drugačiji način kako bi se postigao ovaj kružni oblik. Još jedna uočljiva razlika? Nešto je puniji od klasičnog kroasana. Osim toga, kad se ispeče, naprave se otvori kako bi se napunio nadevom, među kojima se izdvajaju čokolada i pistaći. Rezultat je toliko prijatan za oči i sladak, da već vlada Instagramom. Zapravo, originalni New York Roll, onaj u spomenutom lokalu na Menhetnu, toliko je poznat da se dugi redovi formiraju ispred vrata i protežu oko čitavog bloka.

Cena peciva Supreme u pekari Lafayette je 8 dolara. Nismo imali sreće da ga probamo, samo da ga vidimo, ali oni koji potroše sat vremena u redu i tih osam dolara potvrđuju da se isplati. Njihove dosad najuspešnije verzije bile su čokolada i pistaći, ali u ponudi imaju i jagodu i breskvu. Sada su za Noć veštica čak napravili bundevu i Chai Latte. Dokaz da Amerikanci koriste svaku priliku da se obogate…

View this post on Instagram

A post shared by Lafayette (@lafayette380)

Od Njujorka na put oko sveta

Pokušaj rekreiranja je u ovom slučaju bio neizbežan. Supreme je nastao u martu. Do jula je postao veoma popularan i, očekivano, u avgustu i septembru replike ovog slatkiša već su mogle da se probaju u Parizu, Singapuru ili Sidneju.

Činjenica je da svi gastronomski trendovi ovog tipa nastaju u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku ili Los Anđelesu, a zatim osvajaju druge teritorije. U Parizu, gde nalazimo najbolje kroasane na svetu, postoje barem dve poslastičarnice koje su ovaj recept sprovele u delo. Najpopularnija je Bo&Mie, gde ih peku u malim serijama. Dobijaju ih samo najbrži. Specijalizovali su se za njihovo punjenje šlagom od vanile i prelivanje ganašom od čokolade. Mogu se naći i u Frappe Boulangerie Urbaine.

View this post on Instagram

A post shared by BO&MIE, Boulangerie Pâtisserie Créative (@boetmie)

U Sidneju je poslastičarnica Banksia ta koja je postala pionir New York Roll-a. Ovde ga nazivaju Flaky Croissant ili Biscoff zavisno od ukusa koji je aktuelan svaki mesec. U septembru i oktobru odlučili su se za Cheesecake, a u avgust verziju punjenu ganašom earl grey tea i slanom karamelom, prelivenu ganašom od mlečne čokolade, kokosa, različka i maršeloa od vanile made in House. Kao što vidite, Australijanci znaju šta rade.

View this post on Instagram

A post shared by Banksia Bakehouse (@banksiasydney)

U Singapuru je groznica za kroasanom u verziji New York Roll tolika da već postoji na desetine mesta koja ga imaju u ponudi.

Izvor: Elle España

Naslovna fotografija: Надя Кисільова / Unsplash

Tags:

kroasaninjujorkparizpecivotiktok

Povezani članci

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Otkrivamo sve nedoumice

Share Article

Follow Me Written By

Milica Arsić

Ostali članci

Previous

Četiri zlatna pravila za sve introverte koji žele da sačuvaju svoju energiju

Next

Ovo je minimum sati sna da bismo „preživeli dan”

Next
23.10.2022.

Ovo je minimum sati sna da bismo „preživeli dan”

Previews
22.10.2022.

Četiri zlatna pravila za sve introverte koji žele da sačuvaju svoju energiju

Najnovije

Kada počinje dodela Gremi nagrada večeras?
Marija Ćirjak
Ne štedite na decibelima i spremite se za “potres”: Stigao je novi singl Igora Vinsa i Baneta Lalića – „Zato što volim“
CityMagazine
Najveću britansku zvezdu jedni slave, drugi pljuju, a mi na Balkanu ga poredimo sa ovdašnjom velikom turbo folk zvezdom
CityMagazine
Nikola Kojo potkačio RTS: „Ne bih da uđem u sferu politike…“
CityMagazine
Ova pesma je zamalo završila kao naš predstavnik na Evroviziji, a masna je krađa velikog hevi metal hita
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖