• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Paradajz: Neophodan sastojak svake kuhinje

Paradajz: Neophodan sastojak svake kuhinje

Jelena Popović Đorđević
13.06.2019. 4 min IshranaZdravlje

Neobično je što je upravo paradajz dugo bio potpuno ignorisan kao prehrambena namirnica. Poreklo vodi iz Centralne i Južne Amerike, gde se i danas odgaja najveći broj sorti. Španski moreplovci, možda čak i Kristifor Kolumbo, oko 1500. godine poneli su paradajz sa sobom u Evropu, gde je gajen kao ukrasna biljka sve do 18. veka. Tada je najzad ušao u kuhinje. Paradajz je do tada smatran otrovnim, a to i nije bilo potpuno pogrešno mišljenje. Nezreo plod sadrži solanin, supstancu koja i sirovi krompir čini otrovnim. Kod zrelog ploda otrovan je samo deo sa kojeg je skinuta peteljka, ali je bezopasan u malim količinama.

Lak za gajenje

Širom sveta postoji oko četiri hiljade različitih registrovanih sorti paradajza. Zajedničko im je to što ih je lako gajiti i prilično su otporne i lepo napreduju ukoliko su izložene suncu. Većina sorti ima crveni plod, ali postoje i plodovi crne, smeđe, ljubičaste, zelene (što ne znači da su nezreli), žute, narandžaste i ružičaste boje. Ima i sorti s različitim šarama po koži. S proizvodnjom od preko 30 miliona tona godišnje, Kina je najveći proizvođač paradajza na svetu, a SAD i Turska su na drugom i trećem mestu. Na svetu se godišnje pojede oko sto miliona tona paradajza, zbog čega je ovo jedna od 10 najvažnijih prehrambenih biljaka.

Različite vrste paradajza
Različite vrste paradajza

Neophodan sastojak svake kuhinje

Paradajz se u Evropi najpre proširio po Mediteranu, te je i logično što najveće obilje recepata za jela sa paradajzom dolazi iz ove oblasti, jer tu paradajz ima nezamenljivu ulogu, a rado je viđen i u vegetarijanskoj kuhinji.

  • Čeri je veoma popularan za pravljenje zalogajčića i salata.
  • Duguljasti paradajz srednje veličine je odlična osnova za sosove.
  • Krupno volovsko srce je sjajan izbor za đuveč i za punjenje.
  • Paradajz u konzervi je veoma prisutan jer se plodovi koji završe u konzervi beru toliko zreli da ne bi mogli da se prodaju u svežem stanju. Oni samim tim imaju onaj pun ukus koji daju različitim sosovima, supama, paprikašima, kao što je, na primer, ratatuj, često u kombinaciji sa svežim paradajzom. Uzgred, u konzerve se najčešće stavlja duguljasti paradajz, uglavnom italijanske sorte roma i san marzano.
Paradajz je osnova mnogih ukusnih obroka
Paradajz je osnova mnogih ukusnih obroka

Sok od paradajza u avionu

Primetili ste da se sok od paradajza uvek nalazi u ponudi osveženja u avionu? Odakle potiče popularnost ovog soka u vazduhu u odnosu na njegovu popularnost na Zemlji? Kompanija Lufthansa je sprovela istraživanje o tome da li se ukus hrane razlikuje u toku leta. U ogledu je učestvovalo stotinu osoba smeštenih u posebno dizajniranu laboratoriju koja je izgledala kao unutrašnjost aviona – sa sedištima, malim prozorima i uskim prolazom u sredini. Stvoreno je okruženje koje je trebalo da verodostojno prenese utisak letenja, pa je čak i pritisak vazduha u kabini promenjen, sve uz povremene turbulencije i konstantnu buku motora.

Dalje, putnicima su poslužena razna jela i pića, u početku pod „zemaljskim“ uslovima, odnosno sa normalnim pritiskom vazduha kao na Zemlji. Naučnici su beležili nivo uživanja u ukusima poslužene hrane. U ovom eksperimentu mnogi učesnici su sok od paradajza ocenili kao običan, nije bilo posebnog uživanja, uz komentar da ima ukus zemlje i kao da je ustajao. U drugom delu eksperimenta pritisak vazduha u test-laboratoriji je promenjen tako da odgovara onom u toku letenja. Ponovo su poslužena različita jela i pića i ovoga puta odgovori učesnika su bili drugačiji. Sok od paradajza je sada imao potpuno drugačiji ukus – voćni, sladak sa posebno osvežavajućom kiselom notom.

Sok od paradajza se često nalazi u ponudi osveženja u avionu
Sok od paradajza se često nalazi u ponudi osveženja u avionu

Zaključak je da pritisak vazduha menja ukus, posebno ukus soli, šećera ili začinskih biljaka, koji je slabiji u vazduhu nego na Zemlji, a ukus voća i kiselina ostaje skoro nepromenjen. Zbog niskog pritiska u kabini manje kiseonika stiže u krvotok, što umanjuje osetljivost receptora za ukus i miris. Takođe, u kabinama je smanjena vlažnost vazduha, a to isušuje nos i usta i dodatno utiče na čulo ukusa. Slatkiši su manje slatki, slana hrana je manje slana, a teže se osećaju i ukusi nekih začina. Većina hrane u avionu je bezukusna, što nije slučaj sa paradajzom, koji ima dosta prirodnog natrijum-glutamata, poznatog i kao umami – peti ukus. Za popularnost soka od paradajza verovatno je zaslužna i želja da se tokom leta unese nešto zdravo u odnosu na suvu hranu, ali i potreba da se malo eksperimentiše, jer vreme kao da sporije prolazi među oblacima.

Oznake:

namirniceparadajzzdrava hrana

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite
Prethodni

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

Bipolarni poremećaj: Koji su simptomi i kako se leči?
Sledeći

Bipolarni poremećaj: Koji su simptomi i kako se leči?

Sledeći
Bipolarni poremećaj: Koji su simptomi i kako se leči?
13.06.2019.

Bipolarni poremećaj: Koji su simptomi i kako se leči?

Prethodni
12.06.2019.

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖