• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Paradajz vam više nije ukusan kao nekada? Ovo je razlog
Paradajz gubi svoj lep klasičan ukus u frižideru

Paradajz vam više nije ukusan kao nekada? Ovo je razlog

CityMagazine
20.09.2022. 2 min IshranaZdravlje

Paradajz je lep i čvrst, zreo i mirisan. Ali kada kod kuće pripremite bogatu salatu, sledi razočarenje. Paradajz je bez ukusa.

I to je činjenica. Savremene sorte prilagođene su da paradajz bude lep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja sa ciljem isticanja ovih kvaliteta, pišu na informativnom onlajn portalu N1 Slovenija.

Kako je portalu objasnila Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, „ukus paradajza zavisi od sadržaja organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog zrenja.

Dakle, ako se paradajz bere pre nego što je potpuno zreo, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može da bude jarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazreti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva, što je išlo nauštrb ukusa.

Uzgajivači su zato želeli proizvod koji može bolje da se skladištiti, koji duže zadržava svežinu i otporniji na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplji za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gde se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranljive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak, ističući istovremeno da je ovo, “Da (industrijski uzgajan) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa.”

Pored sorte, na ukus značajno utiču i faktori životne sredine:

  • temperatura,
  • vode i
  • hranljive materije,
  • a posebno sunčevo zračenje

Paradajz koji može da se kupiti u letnjem periodu će tako imati više arome i ukusa, jer veštačko svetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zameni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vreme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazre na biljci i koji se ne bere pre vremena.

Oznake:

paradajz

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije
Prethodni

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije

Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme
Sledeći

Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme

Sledeći
Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme
20.09.2022.

Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme

Prethodni
20.09.2022.

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖