• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Paradajz gubi svoj lep klasičan ukus u frižideru

Paradajz vam više nije ukusan kao nekada? Ovo je razlog

CityMagazine
20.09.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Paradajz je lep i čvrst, zreo i mirisan. Ali kada kod kuće pripremite bogatu salatu, sledi razočarenje. Paradajz je bez ukusa.

I to je činjenica. Savremene sorte prilagođene su da paradajz bude lep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja sa ciljem isticanja ovih kvaliteta, pišu na informativnom onlajn portalu N1 Slovenija.

Kako je portalu objasnila Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, „ukus paradajza zavisi od sadržaja organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog zrenja.

Povezani članci

Još uvek trošite previše? Evo nekoliko trikova za uštedu novca koji će vam biti od koristi

Šta se dešava sa vašim telom ako redovno hodate uzbrdo

Dakle, ako se paradajz bere pre nego što je potpuno zreo, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može da bude jarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazreti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva, što je išlo nauštrb ukusa.

Uzgajivači su zato želeli proizvod koji može bolje da se skladištiti, koji duže zadržava svežinu i otporniji na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplji za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gde se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranljive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak, ističući istovremeno da je ovo, „Da (industrijski uzgajan) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa.“

Pored sorte, na ukus značajno utiču i faktori životne sredine:

  • temperatura,
  • vode i
  • hranljive materije,
  • a posebno sunčevo zračenje

Paradajz koji može da se kupiti u letnjem periodu će tako imati više arome i ukusa, jer veštačko svetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zameni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vreme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazre na biljci i koji se ne bere pre vremena.

Tags:

paradajz

Povezani članci

Kako da se držite novogodišnjih odluka? Nudimo nekoliko saveta

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije

Next

Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme

Next
20.09.2022.

Ovo su simptomi srčanog udara, jako je važno da ih prepoznate na vreme

Previews
20.09.2022.

Ulje crnog kima: Sve prednosti i mane najboljeg prirodnog leka za alergije

Najnovije

Nakon samo dve prikazane epizode serije „The Last of Us”, fanovi imaju veliki razlog za slavlje
Milica Arsić
Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖