Pinđur: Recept koji će vam tražiti
Pinđur je tradicionalna balkanska poslastica, tačnije gusti sos od paradajza i paprike.
Ima različite varijacije u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija, ali osnovna ideja je da se paprike i paradajz kuvaju zajedno sa začinima kako bi se stvorio ukusan i aromatičan sos.
Pinđur se često koristi kao dodatak jelima, kao namaz na hlebu ili kao prilog uz različite vrste mesa, povrća i jela od jaja.
S obzirom na svoju gustu teksturu i bogat ukus, pinđur je veoma popularan kao zimnica.
Ukusi i teksture pinđura mogu da variraju.
Potrebno je:
2 kg crvenih paprika
1 kg paradajza
2-3 ljute papričice (opciono, prema vašem ukusu)
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
So po ukusu
Šećer po ukusu
Sirće po ukusu
Ulje
Priprema:
Operite paprike, prepolovite ih i očistite od semenki i drški. Isecite ih na manje komade. Oljuštite paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ga prebaciti u hladnu vodu. Oljuštenu paradajz isecite na manje komade.
Crni i beli luk sitno iseckajte. Ako želite da pinđur bude ljut, dodajte ljute papričice koje ste iseckali.
U velikoj šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckane crvene paprike i kuvajte ih dok ne omekšaju.
Zatim dodajte iseckan paradajz i nastavite kuvanje dok se svi sastojci ne sjedine i dobiju gustu konzistenciju.
Po želji, dodajte so, šećer i sirće kako biste balansirali ukuse. Počnite sa manjim količinama i dodajte postepeno prema vašem ukusu.
Kuvajte pinđur na srednjoj vatri, često mešajući kako ne bi zagoreo, sve dok ne postigne željenu gustinu. To može potrajati nekoliko sati.
Kad je pinđur gotov, sipajte ga u sterilisane tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke da se stvori vakuum.
Ohlađeni pinđur čuvajte na tamnom i hladnom mestu, poput špajza ili podruma.
Napomena: Ovaj recept je samo osnovni vodič. Možete prilagoditi začine i količine sastojaka prema svom ukusu. Takođe, budite oprezni sa ljutim papričicama i sirćetom, jer oni mogu značajno uticati na ukus pindura.
No Comment! Be the first one.