• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pinđur: Recept koji će vam tražiti
Pindjur, foto: Shutterstock

Pinđur: Recept koji će vam tražiti

CityMagazine
31.08.2023. 2 min Ishrana

Pinđur je tradicionalna balkanska poslastica, tačnije gusti sos od paradajza i paprike.
Ima različite varijacije u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija, ali osnovna ideja je da se paprike i paradajz kuvaju zajedno sa začinima kako bi se stvorio ukusan i aromatičan sos.

Pinđur se često koristi kao dodatak jelima, kao namaz na hlebu ili kao prilog uz različite vrste mesa, povrća i jela od jaja.
S obzirom na svoju gustu teksturu i bogat ukus, pinđur je veoma popularan kao zimnica.
Ukusi i teksture pinđura mogu da variraju.

Potrebno je:
2 kg crvenih paprika
1 kg paradajza
2-3 ljute papričice (opciono, prema vašem ukusu)
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
So po ukusu
Šećer po ukusu
Sirće po ukusu
Ulje

Priprema:

Operite paprike, prepolovite ih i očistite od semenki i drški. Isecite ih na manje komade. Oljuštite paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ga prebaciti u hladnu vodu. Oljuštenu paradajz isecite na manje komade.
Crni i beli luk sitno iseckajte. Ako želite da pinđur bude ljut, dodajte ljute papričice koje ste iseckali.
U velikoj šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckane crvene paprike i kuvajte ih dok ne omekšaju.
Zatim dodajte iseckan paradajz i nastavite kuvanje dok se svi sastojci ne sjedine i dobiju gustu konzistenciju.
Po želji, dodajte so, šećer i sirće kako biste balansirali ukuse. Počnite sa manjim količinama i dodajte postepeno prema vašem ukusu.
Kuvajte pinđur na srednjoj vatri, često mešajući kako ne bi zagoreo, sve dok ne postigne željenu gustinu. To može potrajati nekoliko sati.
Kad je pinđur gotov, sipajte ga u sterilisane tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke da se stvori vakuum.
Ohlađeni pinđur čuvajte na tamnom i hladnom mestu, poput špajza ili podruma.

Napomena: Ovaj recept je samo osnovni vodič. Možete prilagoditi začine i količine sastojaka prema svom ukusu. Takođe, budite oprezni sa ljutim papričicama i sirćetom, jer oni mogu značajno uticati na ukus pindura.

Oznake:

pinđurrecept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Evo zašto iskusne domaćice savetuju svima da treba da zamrznu brašno
Prethodni

Evo zašto iskusne domaćice savetuju svima da treba da zamrznu brašno

"Večeras Tesla letuje u Herceg Novom": Nestvaran prizor neba tokom oluje koji morate da vidite
Sledeći

“Večeras Tesla letuje u Herceg Novom”: Nestvaran prizor neba tokom oluje koji morate da vidite

Sledeći
"Večeras Tesla letuje u Herceg Novom": Nestvaran prizor neba tokom oluje koji morate da vidite
31.08.2023.

“Večeras Tesla letuje u Herceg Novom”: Nestvaran prizor neba tokom oluje koji morate da vidite

Prethodni
31.08.2023.

Evo zašto iskusne domaćice savetuju svima da treba da zamrznu brašno

Evo zašto iskusne domaćice savetuju svima da treba da zamrznu brašno

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖