• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

CityMagazine
19.11.2019. 3 min IshranaZdravlje

So je začin bez koga je teško zamisliti ukusan obrok. Međutim, često u želji da obogatimo ukus, preteramo u količini. Preporučena dnevna doza natrijuma iznosi 1.5 gram, ali retki su oni koje ne prekorače taj unos. Najveći izvor ovog hemijskog elementa nalazi se u prerađenoj i hrani u restoranima. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Americi, gde se svako 9. dete nalazi u rizičnoj grupi za dobijanje neke bolesti vitalnih organa. Ljudi svih dobi teško odolevaju iskušenju da nešto ne prezalogaje između dva obroka, a tu leži zamka. Grickalice sadrže puno soli i sastojaka koji čuvaju svežinu proizvoda.

Natrijum je neophodan sastojak zdrave ishrane, ali treba voditi računa o količini. On utiče na pravilan protok tečnosti u organizmu, šalje nervne impulse i pomaže u radu mišića. Sa druge strane, ukoliko preteramo sa preslanom hranom ili dosoljavanjem, posledice mogu biti pogubne. Organizam zadržava tečnost, zatim javlja se porast krvnog pritiska, što primorava srce, arterije i bubrege da obavljaju dupli posao.

Ponekad je teško pratiti koliko grama soli unesemo u toku jednog dana, posebno ako sami ne pripremamo hranu. Ipak, uvek možete pročitati deklaraciju i prorediti odlazak u restorane. Da bismo vam pomogli u tome, izdvojili smo predloge namirnica koje možete jesti za užinu, bez griže savesti. One ne samo da su odlična zamena za prerađenu hranu, već su i prijatnog ukusa. Pripremite notese, nadamo se da ćete od sada pripremati zdravu užinu. 

1. Paradajz sušen u rerni

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Za pripremu ove lagane užine nije vam potrebna so, već papir za pečenje, biljni začini i malo maslinovog ulja. Pazite da paradajz ne pocrni, a kasnije ga poređajte u teglu sa ostalim sastojcima. Na sobnoj temperaturi možete ga čuvati do 2 nedelje.

2. Čips od tikvica

Kesica čipsa od krompira je jedna od grickalica sa najviše soli. Sve što vam treba za pripremu jesu tikvice, maslinovo ulje i malo soli i bibera. Postupak je sličan kao za sušenje paradajza, tikvice isecite na tanke kolutove i pospite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Začinite tek nakon vađenja iz rerne.

3. Zapečeni, filovani batat

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Ponovo je reč o zdravoj užini iz rerne. Za pripremu je potrebno nešto više sastojaka. Za početak, oljuštite batat, isecite na kolutove, premažite ih maslinovim uljem, i pospite malo soli i bibera. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne postanu zlatnožuti, a zatim ih ostavite da se ohlade. Nafilujte ih krem sirom, odozgo poređajte tanke komade dimljenog lososa i dekorišite seckanim mladim lukom.

4. Salata od jabuke, cvekle, šargarepe i kelja

Ako ste ljubitelj salata, volećete ovaj recept. Prvo, napravite dresing od pomorandžinog soka, jabukovog sirćeta, senfa, crnog luka u prahu, malo soli i bibera. Jabuku, cveklu i šargarepu isecite na trakice, kelj očistite i iseckajte na sitne komade. Poređajte voće i povrće u činiju i prelijte dresingom, i na kraju, dobro promešajte. Dodajte sušeno voće ili semenke po ukusu.

5. Humus od cvekle

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Ovaj namaz ne samo da je ukusan, već i jako lepo izgleda. U secko ubacite leblebije iz konzerve, trećinu šolje maslinog ulja, oljuštenu kuvanu i naseckanu cveklu, a zatim dodajte sok od pola limuna, 3 kašike tahinija i glavicu belog luka. Izmešajte sve sastojke dok se lepo ne sjedine, začinite sa malo soli i bibera i služite uz testo ili prilog po ukusu.

Izvor: PureWow

Fotografije: Unsplash

Oznake:

idejeishranasalatasoužina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

„Google Maps“ uvodi veliku novinu
Prethodni

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?
Sledeći

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Sledeći
Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?
20.11.2019.

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Prethodni
19.11.2019.

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖