Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli
So je začin bez koga je teško zamisliti ukusan obrok. Međutim, često u želji da obogatimo ukus, preteramo u količini. Preporučena dnevna doza natrijuma iznosi 1.5 gram, ali retki su oni koje ne prekorače taj unos. Najveći izvor ovog hemijskog elementa nalazi se u prerađenoj i hrani u restoranima. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Americi, gde se svako 9. dete nalazi u rizičnoj grupi za dobijanje neke bolesti vitalnih organa. Ljudi svih dobi teško odolevaju iskušenju da nešto ne prezalogaje između dva obroka, a tu leži zamka. Grickalice sadrže puno soli i sastojaka koji čuvaju svežinu proizvoda.
Natrijum je neophodan sastojak zdrave ishrane, ali treba voditi računa o količini. On utiče na pravilan protok tečnosti u organizmu, šalje nervne impulse i pomaže u radu mišića. Sa druge strane, ukoliko preteramo sa preslanom hranom ili dosoljavanjem, posledice mogu biti pogubne. Organizam zadržava tečnost, zatim javlja se porast krvnog pritiska, što primorava srce, arterije i bubrege da obavljaju dupli posao.
Ponekad je teško pratiti koliko grama soli unesemo u toku jednog dana, posebno ako sami ne pripremamo hranu. Ipak, uvek možete pročitati deklaraciju i prorediti odlazak u restorane. Da bismo vam pomogli u tome, izdvojili smo predloge namirnica koje možete jesti za užinu, bez griže savesti. One ne samo da su odlična zamena za prerađenu hranu, već su i prijatnog ukusa. Pripremite notese, nadamo se da ćete od sada pripremati zdravu užinu.
1. Paradajz sušen u rerni
Za pripremu ove lagane užine nije vam potrebna so, već papir za pečenje, biljni začini i malo maslinovog ulja. Pazite da paradajz ne pocrni, a kasnije ga poređajte u teglu sa ostalim sastojcima. Na sobnoj temperaturi možete ga čuvati do 2 nedelje.
2. Čips od tikvica
Kesica čipsa od krompira je jedna od grickalica sa najviše soli. Sve što vam treba za pripremu jesu tikvice, maslinovo ulje i malo soli i bibera. Postupak je sličan kao za sušenje paradajza, tikvice isecite na tanke kolutove i pospite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Začinite tek nakon vađenja iz rerne.
3. Zapečeni, filovani batat
Ponovo je reč o zdravoj užini iz rerne. Za pripremu je potrebno nešto više sastojaka. Za početak, oljuštite batat, isecite na kolutove, premažite ih maslinovim uljem, i pospite malo soli i bibera. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne postanu zlatnožuti, a zatim ih ostavite da se ohlade. Nafilujte ih krem sirom, odozgo poređajte tanke komade dimljenog lososa i dekorišite seckanim mladim lukom.
4. Salata od jabuke, cvekle, šargarepe i kelja
Ako ste ljubitelj salata, volećete ovaj recept. Prvo, napravite dresing od pomorandžinog soka, jabukovog sirćeta, senfa, crnog luka u prahu, malo soli i bibera. Jabuku, cveklu i šargarepu isecite na trakice, kelj očistite i iseckajte na sitne komade. Poređajte voće i povrće u činiju i prelijte dresingom, i na kraju, dobro promešajte. Dodajte sušeno voće ili semenke po ukusu.
5. Humus od cvekle
Ovaj namaz ne samo da je ukusan, već i jako lepo izgleda. U secko ubacite leblebije iz konzerve, trećinu šolje maslinog ulja, oljuštenu kuvanu i naseckanu cveklu, a zatim dodajte sok od pola limuna, 3 kašike tahinija i glavicu belog luka. Izmešajte sve sastojke dok se lepo ne sjedine, začinite sa malo soli i bibera i služite uz testo ili prilog po ukusu.
Izvor: PureWow
Fotografije: Unsplash