• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

CityMagazine
19.11.2019. 3 Mins Read IshranaZdravlje

So je začin bez koga je teško zamisliti ukusan obrok. Međutim, često u želji da obogatimo ukus, preteramo u količini. Preporučena dnevna doza natrijuma iznosi 1.5 gram, ali retki su oni koje ne prekorače taj unos. Najveći izvor ovog hemijskog elementa nalazi se u prerađenoj i hrani u restoranima. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Americi, gde se svako 9. dete nalazi u rizičnoj grupi za dobijanje neke bolesti vitalnih organa. Ljudi svih dobi teško odolevaju iskušenju da nešto ne prezalogaje između dva obroka, a tu leži zamka. Grickalice sadrže puno soli i sastojaka koji čuvaju svežinu proizvoda.

Natrijum je neophodan sastojak zdrave ishrane, ali treba voditi računa o količini. On utiče na pravilan protok tečnosti u organizmu, šalje nervne impulse i pomaže u radu mišića. Sa druge strane, ukoliko preteramo sa preslanom hranom ili dosoljavanjem, posledice mogu biti pogubne. Organizam zadržava tečnost, zatim javlja se porast krvnog pritiska, što primorava srce, arterije i bubrege da obavljaju dupli posao.

Ponekad je teško pratiti koliko grama soli unesemo u toku jednog dana, posebno ako sami ne pripremamo hranu. Ipak, uvek možete pročitati deklaraciju i prorediti odlazak u restorane. Da bismo vam pomogli u tome, izdvojili smo predloge namirnica koje možete jesti za užinu, bez griže savesti. One ne samo da su odlična zamena za prerađenu hranu, već su i prijatnog ukusa. Pripremite notese, nadamo se da ćete od sada pripremati zdravu užinu. 

Povezani članci

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

1. Paradajz sušen u rerni

Za pripremu ove lagane užine nije vam potrebna so, već papir za pečenje, biljni začini i malo maslinovog ulja. Pazite da paradajz ne pocrni, a kasnije ga poređajte u teglu sa ostalim sastojcima. Na sobnoj temperaturi možete ga čuvati do 2 nedelje.

2. Čips od tikvica

Kesica čipsa od krompira je jedna od grickalica sa najviše soli. Sve što vam treba za pripremu jesu tikvice, maslinovo ulje i malo soli i bibera. Postupak je sličan kao za sušenje paradajza, tikvice isecite na tanke kolutove i pospite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Začinite tek nakon vađenja iz rerne.

3. Zapečeni, filovani batat

Ponovo je reč o zdravoj užini iz rerne. Za pripremu je potrebno nešto više sastojaka. Za početak, oljuštite batat, isecite na kolutove, premažite ih maslinovim uljem, i pospite malo soli i bibera. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne postanu zlatnožuti, a zatim ih ostavite da se ohlade. Nafilujte ih krem sirom, odozgo poređajte tanke komade dimljenog lososa i dekorišite seckanim mladim lukom.

4. Salata od jabuke, cvekle, šargarepe i kelja

Ako ste ljubitelj salata, volećete ovaj recept. Prvo, napravite dresing od pomorandžinog soka, jabukovog sirćeta, senfa, crnog luka u prahu, malo soli i bibera. Jabuku, cveklu i šargarepu isecite na trakice, kelj očistite i iseckajte na sitne komade. Poređajte voće i povrće u činiju i prelijte dresingom, i na kraju, dobro promešajte. Dodajte sušeno voće ili semenke po ukusu.

5. Humus od cvekle

Ovaj namaz ne samo da je ukusan, već i jako lepo izgleda. U secko ubacite leblebije iz konzerve, trećinu šolje maslinog ulja, oljuštenu kuvanu i naseckanu cveklu, a zatim dodajte sok od pola limuna, 3 kašike tahinija i glavicu belog luka. Izmešajte sve sastojke dok se lepo ne sjedine, začinite sa malo soli i bibera i služite uz testo ili prilog po ukusu.

Izvor: PureWow

Fotografije: Unsplash

Tags:

idejeishranasalatasoužina

Povezani članci

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Next

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Next
20.11.2019.

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Previews
19.11.2019.

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Najnovije

Sedam filmova nominovanih za Oskara na 51. FEST-u
CityMagazine
Kristof Volc je šef iz pakla u novoj seriji „The Consultant“
Filip Milosavljević
Sergej Trifunović
Sergej Trifunović oduzeo telefon muškarcu iz publike na izvođenju predstave u Hrvatskoj
CityMagazine
„Trepni ako si otet“: jedan od favorita za odlazak na Evroviziju iznenadio svoje fanove lošim nastupom
CityMagazine
Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖