• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

CityMagazine
19.11.2019. 3 min IshranaZdravlje

So je začin bez koga je teško zamisliti ukusan obrok. Međutim, često u želji da obogatimo ukus, preteramo u količini. Preporučena dnevna doza natrijuma iznosi 1.5 gram, ali retki su oni koje ne prekorače taj unos. Najveći izvor ovog hemijskog elementa nalazi se u prerađenoj i hrani u restoranima. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Americi, gde se svako 9. dete nalazi u rizičnoj grupi za dobijanje neke bolesti vitalnih organa. Ljudi svih dobi teško odolevaju iskušenju da nešto ne prezalogaje između dva obroka, a tu leži zamka. Grickalice sadrže puno soli i sastojaka koji čuvaju svežinu proizvoda.

Natrijum je neophodan sastojak zdrave ishrane, ali treba voditi računa o količini. On utiče na pravilan protok tečnosti u organizmu, šalje nervne impulse i pomaže u radu mišića. Sa druge strane, ukoliko preteramo sa preslanom hranom ili dosoljavanjem, posledice mogu biti pogubne. Organizam zadržava tečnost, zatim javlja se porast krvnog pritiska, što primorava srce, arterije i bubrege da obavljaju dupli posao.

Ponekad je teško pratiti koliko grama soli unesemo u toku jednog dana, posebno ako sami ne pripremamo hranu. Ipak, uvek možete pročitati deklaraciju i prorediti odlazak u restorane. Da bismo vam pomogli u tome, izdvojili smo predloge namirnica koje možete jesti za užinu, bez griže savesti. One ne samo da su odlična zamena za prerađenu hranu, već su i prijatnog ukusa. Pripremite notese, nadamo se da ćete od sada pripremati zdravu užinu. 

1. Paradajz sušen u rerni

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Za pripremu ove lagane užine nije vam potrebna so, već papir za pečenje, biljni začini i malo maslinovog ulja. Pazite da paradajz ne pocrni, a kasnije ga poređajte u teglu sa ostalim sastojcima. Na sobnoj temperaturi možete ga čuvati do 2 nedelje.

2. Čips od tikvica

Kesica čipsa od krompira je jedna od grickalica sa najviše soli. Sve što vam treba za pripremu jesu tikvice, maslinovo ulje i malo soli i bibera. Postupak je sličan kao za sušenje paradajza, tikvice isecite na tanke kolutove i pospite maslinovim uljem. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Začinite tek nakon vađenja iz rerne.

3. Zapečeni, filovani batat

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Ponovo je reč o zdravoj užini iz rerne. Za pripremu je potrebno nešto više sastojaka. Za početak, oljuštite batat, isecite na kolutove, premažite ih maslinovim uljem, i pospite malo soli i bibera. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne postanu zlatnožuti, a zatim ih ostavite da se ohlade. Nafilujte ih krem sirom, odozgo poređajte tanke komade dimljenog lososa i dekorišite seckanim mladim lukom.

4. Salata od jabuke, cvekle, šargarepe i kelja

Ako ste ljubitelj salata, volećete ovaj recept. Prvo, napravite dresing od pomorandžinog soka, jabukovog sirćeta, senfa, crnog luka u prahu, malo soli i bibera. Jabuku, cveklu i šargarepu isecite na trakice, kelj očistite i iseckajte na sitne komade. Poređajte voće i povrće u činiju i prelijte dresingom, i na kraju, dobro promešajte. Dodajte sušeno voće ili semenke po ukusu.

5. Humus od cvekle

Predlozi zalogaja za užinu sa niskim sadržajem soli

Ovaj namaz ne samo da je ukusan, već i jako lepo izgleda. U secko ubacite leblebije iz konzerve, trećinu šolje maslinog ulja, oljuštenu kuvanu i naseckanu cveklu, a zatim dodajte sok od pola limuna, 3 kašike tahinija i glavicu belog luka. Izmešajte sve sastojke dok se lepo ne sjedine, začinite sa malo soli i bibera i služite uz testo ili prilog po ukusu.

Izvor: PureWow

Fotografije: Unsplash

Oznake:

idejeishranasalatasoužina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

„Google Maps“ uvodi veliku novinu
Prethodni

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?
Sledeći

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Sledeći
Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?
20.11.2019.

Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?

Prethodni
19.11.2019.

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

„Google Maps“ uvodi veliku novinu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Britni Spirs
    Stigao mi je paket i moje se ime našlo pored Britni Spirs: Domaći producent se pohvalio sa ogromnim uspehom za srpsku muziku
    CityMagazine
    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖