Prema rezultatima norveškog istraživanja ove navike mogu da produže život za 10 godina
Određene namirnice mogu osetno da produže životni vek, prema rezultatima istraživanja sprovedenog u Skandinaviji. Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, sugeriše da određena hrana može značajno da utiče na dužinu života. Suprotno tome, prekomeran unos rafinisanih šećera, masti i prerađene hrane može da dovede do dugoročnih zdravstvenih problema.
Optimalna ishrana od 20. godine
Kako bi sproveli ovo istraživanje, autori su se oslonili na rezultate Studije o globalnom teretu bolesti – godišnje analize uzroka bolesti u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama. Procenjuje se da je pothranjenost odgovorna za više od 11 miliona preuranjenih smrti svake godine. Zatim su uporedili ovaj broj s drugim analizama, sagledavajući efekat različitih namirnica na našu dugovečnost. Tako su uspeli da odrede specifičan režim ishrane koja bi trebalo da nam obezbedi produžetak očekivanog životnog veka.
Ishrana, ključ dužeg životnog veka
Odaberite ishranu bogatu voćem i povrćem.
Grašak, sočivo, soja u središtu su preporučene ishrane.
Integralne žitarice, kukuruz, zob i pšenica takođe su neophodni.
Trebalo bi uključiti i orašaste plodove, poput badema, pistaća i oraha.
Sve je povezano s vrlo malom potrošnjom crvenog mesa i prerađenih proizvoda.
Prema naučnicima, unosom oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenjem unosa neumereno slanih ili slatkih proizvoda već bi sačuvalo dve godine života. Naravno, vrlo je složeno ostati disciplinovan. Prirodno je da osećamo iskušenja. Ako je tako, nemojte da brinete! Iznad svega, nemojte da se osećate krivim. Razumna potrošnja čini svoj posao. Cilj nije trajno ustručavanje, već usvajanje boljih navika u ishrani.
Izvor: Grazia France