Šest namirnica koje treba da izbegavate ako imate povišen pritisak
Kada govorimo o zdravlju vašeg srca, posebno ako imate visok krvni pritisak, postoje određene namirnice koje mogu da naprave više štete nego koristi.
Da, ona ukusna i slana hrana koju toliko volite može da utoli glad, ali takođe i dovede do skoka krvnog pritiska zbog visokog udela natrijuma. Prisutnost viška natrijuma u krvotoku podstiče više vode da uđe u krvne sudove, što zauzvrat povećava volumen krvi unutar njih, prema „American Heart Association”. Stoga, što više krvi protiče kroz vaše krvne sudove, to to je pritisak viši.
Kardiolog i registrovani nutricionista otkriva koje namirnice treba da isključite iz ishrane, u slučaju da imate ovaj zdravstvni problem.
Hleb
Jedna kriška hleba može da sadrži do 230 mg natrijum – 15 procenata od 1500 mg što je gornja dnevna granica preporučena za osobe s visokim krvnim pritiskom. „Ako jedete sendvič, uzećete dve kriške i udvostručiti”, kaže Marta Gulati, dr med, profesorka medicine i šefica kardiologije na Univerzitetu Arizona (Phoenix) i glavna urednica stranice CardioSmarta.org. A ako jedete tost za doručak, sendvič za ručak i pecivo za večeru, ti brojevi umeju brzo da se nagomilaju. Izbacite gde god možete, kao što je na primer korpica sa hlebom u restoranu, kaže dr Gulati. Kad vam je potreban unos ugljenih hidrata potražite hleb koji ima 140 mg natrijuma ili manje po porciji, kaže Kejt Paton, RD, Služba za preventivnu kardiologiju klinike Klivlend. Hleb od proklijalih žitarica, koji se u prodavnicama obično čuva u zamrzivaču, jer sadrži manje konzervansa, obično je siguran izbor, kaže ona.
Suhomesnati proizvodi
Hladni naresci i suhomesnati proizvodi poput hotdoga imaju stotine miligrama natrijuma, posebno ako volite da filujete sendvič. „Ljudi misle ‘niskomasno je i nije loše za mene’”, kaže dr Gulati. Ali, taj visok sadržaj natrijuma može da natera vaše telo da ostane na tečnosti i povisi vam krvni pritisak. Ako ne možete da pronađete verziju s niskim udelom natrijuma koja vam se sviđa, pokušajte s drugom vrstom sendviča, kaže Paton. Ona preporučuje da ispečete pileći file na početku nedelje za narezivanje za ručak ili upotrebu tune ili prirodnog putera od kikirikija za vaše proteine.
Piletina
Možda znate da se smrznutoj i mariniranoj piletini dodaje so, ali da li ste znali da čak i sveža piletina ume da bude puna konzervansa? „Ubrizgavaju slanu vodu kako bi piletina izgledala punije i lepše”, otkriva dr Gulati. Taj konzervans ne samo da dodaje so, već takođe povlači lošiji kvalitet.
Pica
Već znate da pica nije dobra za vaš struk, ali bi mogla da našteti i zdravlju vašeg srca. Između testa, slanog sira i feferona s puno natrijuma i soli koju neke pizerije posipaju po vrhu, kriška može lako da sadrži i 700 mg natrijuma – a ko se zaustavlja samo na jednom? U piceriji zatražite priloge koji neće sadržavati toliko soli. „Tražite manje sira i više povrća”, savetuje Paton. Ali, najbolje je da napravite svoju kod kuće. Počnite s korom s niskim udelom natrijuma, a zatim prelijte svežim sosom od paradajza ili umakom od pelata bez dodate soli, plus malo mocarele.
Supa iz kesice
„Smatramo da je supa zdravija, ali jedan tanjir pileće supe može da sadrži blizu 1000 mg natrijuma,” kaže dr Gulati. „Možete da pojedete i više od toga. Treba biti pametan po pitanju veličine porcija.” Proverite oznake za verzije s niskim procentom natrijuma — ili još bolje, napravite je sami.
Kiseli krastavci
Verovatno ne mislite previše o tom kiselom krastavcu na svom tanjuru, ali on može da sadrži više od 300 mg natriuma. „Dodate to u sendvič i bum, to će podići nivo soli,” kaže Paton. Prilikom odabira robne marke proverite oznake hranljivih vrednosti i pokušajte da se ograničite na samo nekoliko kriški kako biste svoj hamburger zagrizli bez preterivanja s natrijumom.
Izvor: thehealthy.com