Riblje ulje povezano sa manjim rizikom od dobijanja srčanih bolesti
Konzumiranje ribljeg ulja ima dugu istoriju, ali je pozitivan uticaj ovog dodatka ishrani na zdravlje ljudi uvek bio predmet velike debate. Poslednje naučno istraživanje na ovu temu daje vetar u leđa ideji da je riblje ulje veoma dobro za naš organizam, posebno kada je u pitanju smanjenje rizika od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.
U studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu učestvovalo je gotovo pola miliona ljudi iz Velike Britanije starosti od 40 do 69 godina. Trećina njih je tokom perioda trajanja eksperimenta redovno konzumirala riblje ulje. Nakon devet godina, istraživači su analizirali zdravstveno stanje svih učesnika eksperimenta i došli su do nekih veoma zanimljivih rezultata.
Naime, oni koji su uzimali riblje ulje su imali 13% manji rizik od smrti, 16% manji rizik od smrti uzrokovanom kardiovaskularnim oboljenjima i 7% manji rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara. Autori studije su izjavili da su pozitivni efekti ribljeg ulja na učesnike eksperimenta primećeni nezavisno od njihove starosti, pola, načina života, dijete i uzimanja lekova i drugih dodataka ishrani.
Oni su čak došli do zaključka da je riblje ulje kao dodatak ishrani korisno za naš organizam i u slučaju da odgovarajuće omega-3 masne kiseline unosimo redovnim konzimiranjem ribe. Mnogi doktori i nutricionisti su još uvek skeptični povodom toga, ali su rekli da riblje ulje kao dodatak ishrani svakako nije nezdravo.
Izvor: CNN