Šaka orašastih plodova dnevno poboljšava funkcionisanje mozga
Otkrili su da konzumiranje više od 10 grama orašastih plodova dnevno pozitivno utiče na poboljšanje razmišljanja, rasuđivanja i pamćenja.
Istraživači su takođe otkrili da ista količina orašastih plodova može poboljšati kognitivnu funkciju starijih ljudi za do 60%, u poređenju sa onima koji ne jedu orahe. Veruje se da je kikiriki odličan izvor antiinflamatornih i antioksidativnih efekata za koje se veruje da mogu pomoći u ublažavanju i smanjenju kognitivnog opadanja.
„Poznato je da su orašasti plodovi bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima sa nutritivnim svojstvima koja mogu smanjiti holesterol i poboljšati kognitivno zdravlje”, ističe glavni istraživač dr Ming Li. „Iako ne postoji lek za kognitivni pad koji je povezan sa starenjem i neurodegenerativnim bolestima, izvesne namirnice ipak mogu imati pozitivan efekat na usporavanje ovog procesa kod starijih ljudi.”
„Starenje stanovništva je jedan od najvećih izazova 21. veka”, kaže Li. „Poboljšana i preventivna zdravstvena zaštita – uključujući izmene u ishrani – može pomoći u rešavanju izazova koje predstavlja starenje stanovništva”, dodaje ona.
„Kako ljudi stare, oni prirodno doživljavaju promene konceptualnog rasuđivanja, pamćenja i brzine obrade podataka. To je sve deo normalnog procesa starenja”, kaže dr Li. „Ali starost je i najjači poznati faktor rizika za kognitivne bolesti. Ako pronađemo načine da pomognemo starijim ljudima da duže zadrže svoje kognitivno zdravlje i nezavisnost – čak i promenom svoje ishrane – onda je to apsolutno vredno truda.”