Šta predstavljaju bele trake na piletini i koliko je opasno jesti ovakvo meso
Belo, odnosno pileće meso za mnoge je uobičajen izbor kada je meso u pitanju. Poznato je da je pileće meso dobar izvor proteina, ali i aminokiseline triptofana, koja oslobađa osećaj ugode. Zbog toga se preporučuje kao prirodni antidepresiv, odnosno ako se osećate depresivno, jedenje pilećeg ili ćurećeg mesa povećaće nivo serotonina u mozgu i poboljšati raspoloženje.
Pored veće količine proteina, belo meso je odličan izbor i za one koji pokušavaju da izgube neželjene kilograme, jer sadrži samo 165 kalorija na 100 grama mesa bez kože.
Ipak, postoji nešto na šta treba obratiti pažnju pri kupovini pilećih prsa, a to su bele pruge na njima.
Verovatno ste do sada mislili da malo „masnoće“ na njima nije ništa strašno, ali nije reč o tome, već o nečem sasvim drugom.
Piletina iz masovnog uzgoja se tretira tako da za kraće vreme postane veća i teža sa više mesa, a takvo meso ima više belih pruga od mesa uzgojenog u domaćem okruženju. Te bele pruge su okarakterisane kao „znak poremećaja kod kokoši“, odnosno poremećaja njihove mišićne mase, a meso sa više belih pruga je, slobodno prevedeno, manje zdravo, piše Mirror.
Istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da je meso sa belim prugama meso slabijeg kvaliteta i sadrži znatno veći procenat masti, čak 224% više masti.
Doduše, naučnici ističu da takvo meso nema negativan uticaj na zdravlje ljudi koji konzumiraju meso “prošarano” sa nekoliko belih pruga, ali bi svakako bilo bolje da izbegavate takve komade mesa ako imate izbora, prenosi centarzdravlja.hr.
BONUS VIDEO: