Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?
Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane, čas nam kažu da ne bi trebalo da je konzumiramo uopšte. I šta je tu onda istina?
Čokolada je oduvek predmet brojnih zabluda, a mnoge se tiču jednostavne podele na belu, mlečnu i crnu čokoladu, iako je sve to malo kompleksnije. Međutim, novija istraživanja su sve konkretna, pa sada možemo i da istaknemo šta bi se sve desilo sa našim organizmom da je konzumiramo svakodnevno.
Može poboljšati srčano zdravlje
Tamna i mlečna čokolada sadrže kako prah koji u sebi ima flavonoide, odnosno antioksidanse koje imaju razne zdravstvene benefite. Među njima se nalaze i poboljšanje srčanog zdravlja, što su pokazala pojedina istraživanja sprovedena pomoću crne čokolade. U slučaju njene redovne konzumacije, nivoi masti i krvni pritisak u organizmu su se stabilizovali, ali jedno dalje istraživanje pokazalo je da se to odnosi na crnu čokoladu sa bademima, a ne i na onu bez nje.
Može smanjiti menstrualne grčeve
Čokolada sadrži magnezijum u sebi, tamna malo više od mlečne, ali u oba slučaja u pitanju je supstanca koja pomaže da se opuste mišići. Baš zbog toga, konzumiranje umerene količine crne ili mlečne čokolade mogli bi da umanji menstrualne grčeve, a ima i onih naučnika koji misle da se baš zato ženama tokom menstrualnog ciklusa jede čokolada.
Može povećati nivo gvožđa
Nedostatak gvožđa u organizmu može dovesti do umora, slabosti i osetljivih noktiju, što bi moglo da se poveća unosom čokolade. Ponovo je u pitanju supstanca koje ima više u tamnoj nego u mlečnoj čokoladi, a za bolju apsorpciju gvožđa, naučnici preporučuju da uz čokoladu uzmete i neke bobice ili druge namirnice bogate vitaminom C.
Može poboljšati kognitivne funkcije
Jedno istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da dnevna konzumacija crne čokolade može poboljšati kognitivne funkcije, veruje se zbog teobromina i kafeina. Međutim, čeka se još istraživanja koja bi to potvrdila.
Može povećati rizik od visokog holesterola
Iako smo nabrojali koristi, postoji i jedan potencijalni štetni efekat redovnog konzumiranja čokolade, naročito bele i mlečne. Ove dve vrste čokolade bogate su zasićenim masnim kiselinama i dodatim šećerima koji mogu dovesti do povećanog holesterola i više rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Izvor: Eating Well
Naslovna fotografija: Towfiqu barbhuiya on Unsplash