Šta se to novo kuva na beogradskoj gastro sceni
Puter
Bistro Puter vode dve sestre, Mirjana i Danica. One su oduvek imale ideje o zajedničkim projektima, pa je Puter bio logična posledica i savršena prilika za udruživanje. Po ugledu na mesta koja su ih svojom atmosferom opčinjavala na putovanjima po inostranstvu, prošle godine odlučile su da otvore bistro Puter.
Puter je pre svega mesto dobre hrane, usluge i atmosfere. Bistro s odlično izbalansiranom ponudom jela, po principu za svakog po nešto – i gurmanski i hedonistički. U Puteru možete uživati u slasnim zalogajima i dobro uparenom ponudom vina.
Naziv Puter je asocijacija na francusku kuhinju. Pored toga što je neočekivana i lako pamtljiva, ova reč zapravo predstavlja namirnicu koja se nalazi u svakom receptu dotičnog bistroa. Osim toga, dobro je poznato da se u kvalitetna jela stavlja puter, i da od njega zavisi mnogo toga.
Za dizajn prostora takođe su odgovorne Mirjana i Danica. Želja im je bila da mestu daju lični pečat, naprave prepoznatljiv, udoban i opušten ambijent. Atmosfera u Puteru menja se tokom dana. Tako se možete relaksirati uz mirna jutra s odličnim doručkom, a zatim doći na užurbani rani ručak gde se čuju žagor i lupkanje escajga. Za kraj dana čeka vas večera, uz veoma kvalitetnu ponudu hrane i vina.
S idejom da po kvalitetu i usluzi iskorače u odnosu na druga mesta, a opet ostanu u domenu bistroa, dve sestre su odlučile da meni bude u skladu s autentičnom francuskom kuhinjom. Doručak je raznovrstan i podrazumeva razne omlete, kajgane, zdrave opcije, i pekarske proizvode koji su uglavnom „za poneti“. Za ručak i večeru prisutna su raznovrsna jela od mesa i ribe, poslužena s ukusnim prilozima i sosevima, uglavnom baziranim na puteru.
U bistrou Puter uživaćete u dobro balansiranim jelima koja nećete naći na drugim mestima u gradu. Posebnu pažnju treba da obratite na pâté od pačje džigerice s domaćim džemom od crvenog luka. Nemojte zaobići ni brancina u tankoj korici od testa s tikvicama, čeri paradajzom, maslinama i majčinom dušicom. Najčešći izbor gostiju biva gratinirani Camembert sir u kombinaciji s hrskavim batatom i šparglom na puteru. A takođe se izdvajaju juneći burger, biftek, rozbratna, sočna aromatična piletina na Pommes Anne krompiru, kao i Creme Brule. Sve se ovo naravno služi uz odličan izbor vina.
Iz dana u dan, uvažavajući želje stalnih gostiju, Puter se pretvorio u pravo gastronomsko-hedonističko mesto vredno pažnje.
Adresa: Njegoševa 82
Radno vreme: ponedeljak-subota od 8 do 24 časa; nedelja od 8 do 19 časova.
Fejsbuk: puterbistro
Instagram: puterbistro
Mali Pijac
Ideja bistroa Mali Pijac postoji dugi niz godina, a za njenu realizaciju bilo je potrebno angažovanje mnogih ljudi iz različitih oblasti. Kao rezultat, danas je ovaj bistro upravo onakav kakvim su ga vlasnici i zamislili – savršeni spoj Beograda i Pariza.
Bistro Mali Pijac postoji zahvaljujući poznatim imenima – Pero di Reda i Goran Kostić Kole, koji su pored restorana zaslužni i za mnoge dobro poznate lokale u gradu. Neki od njih su: Mladost, Ludost, Radost, Gadost, Gajba, Lasta, Kućica na vodi, Peppe’s pizza, Sushi Hero…
Naziv bistroa nastao je sasvim spontano, a ima veze s lokacijom na kojoj se nalazi. Naime, Savamala je sto godina ranije bila centar svih dešavanja, tačnije na ovom mestu je bio mali pijac, spoj svetskih trgovaca i poslovanja. Danas bistro Mali Pijac predstavlja upravo taj nekadašnji centar dešavanja u Savamali. On je meeting point gradskih lica koja kasnije nastavljaju svoj provod u obližnjim noćnim klubovima.
Prostor je dizajniran u okviru Studija Fluid, u skladu s idejom preplitanja Beograda i Pariza, gde dominiraju mermer sa stilskim nameštajem od drveta, pletene mrežice na prozorima, koje podsećaju na miljee, i visoki plafoni s modernim lusterima. Postoji laundž deo u kome možete pročitati novine i popiti kafu, a restoranski deo predviđen je za ručavanje.
U ponudi su domaća i francuska jela, kao i širok izbor najboljih francuskih vina, ali i vina s našeg tržišta. Na meniju se mogu naći specijaliteti i karakteristična francuska jela, poput foie gras i tournedos rossini. Naravno, tu je i domaća pljeskavica na kajmaku s mladim krompirom, kao i gulaš s domaćom pastom.
Neke od idealnih kombinacija su juneći obrazi na pireu od bundeve uz crveno vino Chateau Greysac. Zatim domaće kobasice na pireu od prebranca s Belleruche rouge, jednim od favorita crvenih vina. A tu su i jagnjeći pikljevi na pireu od celera sa čašom Cottes du Rhone.
Topli ambijent, prijatan enterijer i uigrani tim zaposlenih učiniće da se osećate kao kod kuće. Uostalom, i sami ćete se uveriti da je ovaj bistro mesto kome ćete se uvek rado vraćati.
Adresa: Karađorđeva 61
Radno vreme: ponedeljak-petak od 9 do 00 časova; subota i nedelja od 9 do 1 čas.
Fejsbuk: bistromalipijac
Instagram: bistromalipijac
Šuma
Poslastičarnica Šuma je stara ideja, koja je sazrela i realizovala se 2018. godine. Nju su osmislile, osnovale i vode je Sofija Milovanović i Danijela Savkić. Po profesiji su inženjerke arhitekture, koje se i dalje bave svojom strukom. Kao što su ljudi nekad bežali u šume, tako su i njih dve napravile ovo mesto kako bi se sklonile od gradske gužve i ponudile proizvod koji je potreban svakom savremenom čoveku – slatkiš koji je prvenstveno hranljiv.
Osim što je jedna od ove dve dame povezana sa šumskim područjem gde je odrasla, obe nalaze veliku inspiraciju u šumi za kreiranje zdravih poslastica, jer pojam šume asocira na zdravo. Šuma nije poslužila samo kao inspiracija za oblike kolača, već se iz nje snabdevaju sirovinama za pojedine poslastice. Upotrebljavaju voće, začine i bilje koji slobodno rastu u prirodi, kao što su divlje maline, kupine, drenjine, borovnice, rogač, matičnjak, brašno od žira i slično.
Kad je o dizajnu prostora reč, Sofija i Danijela vodile su se idejom da sve liči na šumu. Mir, tišina, funkcionalnost i prijatan ambijent glavne su estetske definicije Šume. Prostor i nameštaj su osmislile zajedno s Katarinom Zaharijev, s kojom imaju arhitektonski studio Dirižabl.
Kolači koje prave prvenstveno su hranljivi. Njihovi sastojci su u većini slučajeva takvi da jedan kolač može da bude i zamena za obrok. Trude se da ne upotrebljavaju rafinisani šećer, namirnice životinjskog porekla i gluten. Smatraju da je umerenost najbolji princip u ishrani koji čovek može da prati, pa se i one drže toga prilikom smišljanja recepata.
Šuma ima različite vrste torti, ručno rađene čokoladice sa začinima, voćem i superhranom, slatke hlebove, razne kolačiće i poslastice od čokolade i voća. U ponudi su i veganski kolači, pogodni za dijabetičare i osobe koje imaju problem s glutenom. Obavezno probajte rogač kolač s višnjama, „bubice” s divljim malinama i puterom od lešnika, vegansku lešnik tortu bez šećera i glutena, šumsku tortu, i Florentine – krckave listiće badema s pomorandžom i čokoladom.
Većina kolača su Sofijino i Danijelino autorsko delo, i po izgledu i po sastavu. Trude se da ne liče ni na jedno drugo mesto, jer smatraju da su originalna ideja i koncept dragoceni, te da treba biti dosledno autentičan. Veoma retko se mogu naći kolači koji su jednako lepi i ukusni, a da su ujedno hranljivi i dobri za zdravlje. A to je upravo ono što ćete naći kad zakoračite u Šumu.
Adresa: Simina 22 a
Radno vreme: ponedeljak-petak od 10 do 22 časa; subota od 12 do 22 časa; nedelja od 15 do 22 časa.
Fejsbuk: Poslastičarnica-Šuma
Instagram: poslasticarnicasuma
Luff
Luff je sinonim za skandinavsku jednostavnost, znači vetar u jedra, predstavlja hladnoću zalogaja, kvalitet izrade, i pre svega ljubav prema beskrajno dobrom ukusu sladoleda.
Gelato Luff čini grupa ljudi koji su pravi zaljubljenici u dobre ukuse. Oni su imali potrebu da zadovolje svoja čula, pa su angažovali eksperte da kreiraju razne varijante sladoleda. Pošto su bili isuviše dobri da bi samo oni sebično uživali u njima, odlučili su da ih podele i s drugima. Tako su nastali Luff sladoledi.
Kad je reč o izgledu Luff-a, jasno je da se u realizaciji enterijera oslikavalo iskustvo, znanje, senzibilitet i energija. I kao kod samih sladoleda, i u prostoru je postignuta jednostavnost, kvalitet i ukus. Ukus pre svega!
Tehnike pravljenja sladoleda i njihova receptura strogo su čuvana tajna. Tehnologija i odabir sastojaka podređeni su kreiranju vrhunskih ukusa i tekstura, što Luff sladolede čini izuzetnim. Zbog toga se sastojci od kojih se sladoledi prave biraju ručno i uvek su visokog kvaliteta.
U ponudi su očaravajuće kombinacije ukusa, poput: karamelizovane bele čokolade s hrskavim kuglicama slane karamele, maskarpone s belom čokoladom i borovnicom, rikota sa smokvom i orasima, aktivni ugalj s vanilom, štrudla s makom, kafa s karamelizovanim bademima, puter od kikirikija sa čokoladom. Zatim sledi đanduja s lešnikom, keksom i prelivom od čokolade. Tu je i lešnik s oblandom, nugat prelivom i belom čokoladom. U nešto svedenije ukuse spadaju: lešnik, pistaći, badem, marcipan, orah, crna čokolada… Dok nezaobilazne voćne sorbee čine: malina, mango, marakuja, limun s bosiljkom…
U proteklom periodu kroz ponudu Luff-a prošlo je čak 105 ukusa! Oni su uglavnom sezonski, a nastaviće da se rotiraju i dopunjuju novim idejama. Zato je zaista teško izdvojiti nešto iz tolike ponude, ali najverniji gosti Luff-a bi vam odmah preporučili da probate ukus pistaccio. Sladoledi od koštunjavog voća i karamela-bela čokolada takođe su preporuka.
Beograd je tako s Luff gelatom postao bogatiji za još jednu sladoledžinicu, koja će postati vaše redovno odredište na gastronomskoj mapi. Zato navratite u Luff s dobrim apetitom i znatiželjom, pa krenite u nezaboravnu avanturu. Jednostavno – Do yourself a flavour!
Adresa: Prote Mateje 30
Radno vreme: ponedeljak-nedelja od 8 do 23 časa.
Fejsbuk: luffgelato
Instagram: luffgelato
Eklektika 40
Bračni par iz Turske, koji u gradu Izmir već ima jednu kafeteriju pod imenom Kirkmerdiven, odlučio je da drugo mesto za uživanje u kafi bude Eklektika 40 u Beogradu. Pošto su neko vreme proveli radeći u korporativnom i akademskom svetu, 2015. godine odlučili su da započnu biznis u Izmiru, a aprila ove godine posao su nadovezali i na Beograd, otvorivši Eklektiku 40.
Kad su pre dve godine prvi put došli u Beograd, potpuno su se zaljubili u šarm naše prestonice. Primetili su sličnosti u temperamentu ljudi iz Turske i ljudi odavde. Tako se rodila ideja koja preko vrhunske šoljice kafe spaja Beograd i Izmir.
Naziv kafeterije predstavlja stil života ovog bračnog para. Razni uticaji, interesovanja, otvorenost uma prema ljudima, kreativna traganja za nečim novim, doveli su do reči – eklektika. A broj 40 koji se javlja u imenu kafeterije referenca je na Kirkmerdiven, što u prevodu znači četrdeset stepenika.
Izgled prostora veoma je efektan. Kafeterija poseduje veliki prozor, s kog se služi direktno na ulicu. Ovo rešenje je jednostavno i funkcionalno, jer se Eklektika 40 uklapa s okolnom sredinom, dok u isto vreme privlači pažnju prolaznika. Lokacija je na Dorćolu, u okviru zgrade koju je osmislio čuveni arhitekta Miladin Prljević.
Glavna i najvažnija stvar koja je u ponudi Eklektike 40 jeste kvalitetna i sveža kafa. Ona se služi u skoro svakoj varijanti koja vam padne na pamet. Ipak, vlasnici imaju jasnu viziju kakva kafa treba da bude, i na koji način se služi. Tako, na primer, nisu skloni da služe kafu sa šlagom, a ta praksa se verovatno neće promeniti ni u budućnosti. Kad je reč o hrani, Eklektika 40 se snabdeva i sarađuje s lokalnim proizvođačima đakonija.
Sasvim je logično da u Eklektiku 40 morate otići na jednu pravu domaću, to jest – tursku kafu. Imaćete priliku da se upoznate sa specifičnim ukusom, sigurno drugačijim od svega što ste ranije probali. Filter kafa je takođe preporuka, s obzirom na to da je zrno uvek sveže i mleveno na licu mesta. Ako na pravi način želite da započnete dan, svratite u Eklektiku 40. Uz prijatan razgovor s vlasnicima i prvi gutljaj sveže kafe, sigurno ćete postati redovni posetilac ove posebne kafeterije.
Adresa: Kneginje Ljubice 7
Radno vreme: ponedeljak-petak od 8 do 22 časa; subota i nedelja od 9 do 22 časa.
Fejsbuk: eklektika40
Instagram: eklektika40