Stručnjak otkrio kako podgrejati hranu, a da izbegnete trovanje
Praktikovanje kuvanja s ostacima je odličan način da uštedite novac i smanjite količinu bačene hrane. No, važno je znati da podgrevanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti, kako su na svojoj koži nedavno osetili studenti koji su konzumirali testeninu ostavljenu na sobnoj temperaturi, što je kod nekih od njih izazvalo ozbiljne probleme s jetrom i pankreasom, prenosi N1 Zagreb.
Pod nazivom “Sindrom prženog pirinča” krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrevamo suvu hranu poput krompira, testenine i pirinča. Ovaj tip hrane može sadržati bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se greje i ostavlja predugo vremena na sobnoj temperaturi, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Jedan iskusni kuvar podelio je ključni savet za zaštititi od ovakvih rizika. “Naučio sam da sledim jedno jednostavno pravil. Ako hranu ostavite da stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C više od četiri sata, trebalo bi da je bacite. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako bi očuvali bezbednost hrane.”
@jonkung #stitch with @Jpall20 ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound
Džon Kung, profesionalni kuvar iz Detroita, koji ima 1,7 miliona pratilaca na svom TikTok profilu, gde deli svoje kulinarske savete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže ona stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C . Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osetljivosti na ovakve rizike, svi bi trebalo da budemo svesni potencijalne opasnosti, piše Mirror.
Mnogi su se iznenadili kad su shvatili ozbiljnost ovog pravila. Jedna osoba je izjavila: “Ne znam kako sam preživio. Moji roditelji su često kršili ovo pravilo tokom mog detinjstva.”
Neki su se pitali da li će se hrana ohladiti pre nego što je stavite u frižider, a na to je Kung odgovorio: “Današnji frižideri zapravo su sposobni da podnesu relativno toplu hranu.”