• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
podgervanje hrane
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Stručnjak otkrio kako podgrejati hranu, a da izbegnete trovanje

CityMagazine
26.09.2023. 2 min Ishrana

Praktikovanje kuvanja s ostacima je odličan način da uštedite novac i smanjite količinu bačene hrane. No, važno je znati da podgrevanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti, kako su na svojoj koži nedavno osetili studenti koji su konzumirali testeninu ostavljenu na sobnoj temperaturi, što je kod nekih od njih izazvalo ozbiljne probleme s jetrom i pankreasom, prenosi N1 Zagreb.

Pod nazivom “Sindrom prženog pirinča” krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrevamo suvu hranu poput krompira, testenine i pirinča. Ovaj tip hrane može sadržati bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se greje i ostavlja predugo vremena na sobnoj temperaturi, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan iskusni kuvar podelio je ključni savet za zaštititi od ovakvih rizika. “Naučio sam da sledim jedno jednostavno pravil. Ako hranu ostavite da stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C više od četiri sata, trebalo bi da je bacite. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako bi očuvali bezbednost hrane.”

@jonkung #stitch with @Jpall20 ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Džon Kung, profesionalni kuvar iz Detroita, koji ima 1,7 miliona pratilaca na svom TikTok profilu, gde deli svoje kulinarske savete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže ona stoji na sobnoj temperaturi između 4,4 °C i 37,8 °C . Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osetljivosti na ovakve rizike, svi bi trebalo da budemo svesni potencijalne opasnosti, piše Mirror.

Mnogi su se iznenadili kad su shvatili ozbiljnost ovog pravila. Jedna osoba je izjavila: “Ne znam kako sam preživio. Moji roditelji su često kršili ovo pravilo tokom mog detinjstva.”

Neki su se pitali da li će se hrana ohladiti pre nego što je stavite u frižider, a na to je Kung odgovorio: “Današnji frižideri zapravo su sposobni da podnesu relativno toplu hranu.”

Izvor: N1 Zagreb

Oznake:

kuvanjepodgrevanjepravilasaveti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Najstariji aktivni torent na svetu puni 20 godina
Prethodni

Najstariji aktivni torent na svetu puni 20 godina

Drugi dan menstruacije nekim ženama predstavlja pravi pakao: Naučnici otkrivaju zašto je to tako
Sledeći

Drugi dan menstruacije nekim ženama predstavlja pravi pakao: Naučnici otkrivaju zašto je to tako

Sledeći
Drugi dan menstruacije nekim ženama predstavlja pravi pakao: Naučnici otkrivaju zašto je to tako
26.09.2023.

Drugi dan menstruacije nekim ženama predstavlja pravi pakao: Naučnici otkrivaju zašto je to tako

Prethodni
25.09.2023.

Najstariji aktivni torent na svetu puni 20 godina

Najstariji aktivni torent na svetu puni 20 godina

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖