Tajna pravog italijanskog bolonjeze sosa: Kuvari iz Bolonje otkrili stari recept
Bolonjeze sos u kombinaciji sa testeninom jelo je koje se često nalazi na mnogim stolovima.
Originalni bolonjez, poznat kao ragù alla Bolognese, jedno je od najpoznatijih jela italijanske kuhinje. Potekao je iz Bologne i vekovima se priprema po tradicionalnim receptima.
Za razliku od verzija koje se često prave van Italije, izvorni sos se ne kuva brzo, već polako i strpljivo. Glavni sastojci su mleveno meso, povrće, vino, mleko i malo paradajza. Jedna od ključnih tajni je dugotrajno kuvanje na niskoj temperaturi, što daje bogat, kremast i duboko aromatičan sos. Tradicionalno se servira sa tagliatelle testeninom, a ne sa špagetama, piše metropolitan.si.
Recept po kojem ga pripremaju italijanski kuvari:
Sastojci (za 4 osobe):
2 kašike maslinovog ulja ili 30 g putera
1 srednji crni luk, sitno seckan
1 šargarepa, sitno seckana
1 stabljika celera, sitno seckana
150 g pancete (ili slanine), sitno seckane
300 g mlevene govedine (najbolje mešavina prednjeg i trbušnog dela)
200 g mlevene svinjetine
1 čaša suvog belog vina
200 ml mleka
300 g pelata ili pasirane paradajz sos (pasate)
so i sveže mleveni crni biber po ukusu
malo muškatnog oraščića (po želji)
Priprema:
U širokoj tiganju zagrejte maslinovo ulje ili puter. Dodajte luk, šargarepu i celer i pržite na niskoj temperaturi dok povrće ne omekša i postane staklasto. Dodajte sitno seckanu pancetu i kratko je propržite da pusti masnoću i zamiriše. Dodajte mleveno govedinu i svinjetinu. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok meso ne promeni boju i dok sva tečnost ne ispari. Ulijte belo vino i pustite da potpuno ispari. Dodajte pelate ili pasirani paradajz, malo posolite, pobiberite i promešajte. Nakon nekoliko minuta dodajte mleko i ščeptu muškatnog oraščića. Smanjite temperaturu na najmanju i kuvajte najmanje 2 do 3 sata, povremeno mešajući i po potrebi dodajući malo vode ili bujona ako se sos previše zgusne.

Ovo nije sigurno recept za bolonjeze. delimicno jeste. Ali zavrsi prvo skolu moze?
Nauci prvo 5 osnovih soseva pa pravi italijanska ili francuska jela to ti je osnova za sve recepte Gde idu sosevi testenina, povrce i slicno. Zna se osnova bolonjeze sosa i tu ti garantujem ne ide mleko sos od paradajza je uglavnom redukovan, moze i zapraka odma crni beli luk paradajz i ml meso na tebi je da zacinis kakvu hranu preferiras da bi dobio bolonjeze. Nerviraju me recepti nasih baka i recepti od pre sto godina. U redu je mixovati i praviti razne kombinacije ukusa sto je danas popularno ali ako napises bolonjeze onda je bolonjeze ako napises karbonara onda je karbonara ako izmixas bolonjeze sa karbonara dobijes sto moj pokojni cale kaze buckuris. Prijatno vam bilo