• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tajna pravog italijanskog bolonjeze sosa: Kuvari iz Bolonje otkrili stari recept
Bolonjeze, foto: Reinhard Marscha / imageBROKER / Profimedia

Tajna pravog italijanskog bolonjeze sosa: Kuvari iz Bolonje otkrili stari recept

CityMagazine
05.09.2025. 2 min Ishrana

Bolonjeze sos u kombinaciji sa testeninom jelo je koje se često nalazi na mnogim stolovima.

Originalni bolonjez, poznat kao ragù alla Bolognese, jedno je od najpoznatijih jela italijanske kuhinje. Potekao je iz Bologne i vekovima se priprema po tradicionalnim receptima.

Za razliku od verzija koje se često prave van Italije, izvorni sos se ne kuva brzo, već polako i strpljivo. Glavni sastojci su mleveno meso, povrće, vino, mleko i malo paradajza. Jedna od ključnih tajni je dugotrajno kuvanje na niskoj temperaturi, što daje bogat, kremast i duboko aromatičan sos. Tradicionalno se servira sa tagliatelle testeninom, a ne sa špagetama, piše metropolitan.si.

Recept po kojem ga pripremaju italijanski kuvari:

Sastojci (za 4 osobe):

2 kašike maslinovog ulja ili 30 g putera

1 srednji crni luk, sitno seckan

1 šargarepa, sitno seckana

1 stabljika celera, sitno seckana

150 g pancete (ili slanine), sitno seckane

300 g mlevene govedine (najbolje mešavina prednjeg i trbušnog dela)

200 g mlevene svinjetine

1 čaša suvog belog vina

200 ml mleka

300 g pelata ili pasirane paradajz sos (pasate)

so i sveže mleveni crni biber po ukusu

malo muškatnog oraščića (po želji)

Priprema:
U širokoj tiganju zagrejte maslinovo ulje ili puter. Dodajte luk, šargarepu i celer i pržite na niskoj temperaturi dok povrće ne omekša i postane staklasto. Dodajte sitno seckanu pancetu i kratko je propržite da pusti masnoću i zamiriše. Dodajte mleveno govedinu i svinjetinu. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok meso ne promeni boju i dok sva tečnost ne ispari. Ulijte belo vino i pustite da potpuno ispari. Dodajte pelate ili pasirani paradajz, malo posolite, pobiberite i promešajte. Nakon nekoliko minuta dodajte mleko i ščeptu muškatnog oraščića. Smanjite temperaturu na najmanju i kuvajte najmanje 2 do 3 sata, povremeno mešajući i po potrebi dodajući malo vode ili bujona ako se sos previše zgusne.

Oznake:

bolonjeze

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Žena je za 6 evra preko interneta kupila 6 vila u Italiji: kada je stigla tamo, nije mogla da veruje svojim očima
Prethodni

Žena je za 6 evra preko interneta kupila 6 vila u Italiji: kada je stigla tamo, nije mogla da veruje svojim očima

Belgrade Wine Week sedmi put u Beograd donosi festivalsku atmosferu inspirisanu vinom
Sledeći

Belgrade Wine Week sedmi put u Beograd donosi festivalsku atmosferu inspirisanu vinom

Sledeći
Belgrade Wine Week sedmi put u Beograd donosi festivalsku atmosferu inspirisanu vinom
05.09.2025.

Belgrade Wine Week sedmi put u Beograd donosi festivalsku atmosferu inspirisanu vinom

Prethodni
05.09.2025.

Žena je za 6 evra preko interneta kupila 6 vila u Italiji: kada je stigla tamo, nije mogla da veruje svojim očima

Žena je za 6 evra preko interneta kupila 6 vila u Italiji: kada je stigla tamo, nije mogla da veruje svojim očima

2 Comments

  1. Dejan kaže:
    10.09.2025. u 09:48

    Ovo nije sigurno recept za bolonjeze. delimicno jeste. Ali zavrsi prvo skolu moze?

    Odgovori
  2. Dejan kaže:
    10.09.2025. u 10:04

    Nauci prvo 5 osnovih soseva pa pravi italijanska ili francuska jela to ti je osnova za sve recepte Gde idu sosevi testenina, povrce i slicno. Zna se osnova bolonjeze sosa i tu ti garantujem ne ide mleko sos od paradajza je uglavnom redukovan, moze i zapraka odma crni beli luk paradajz i ml meso na tebi je da zacinis kakvu hranu preferiras da bi dobio bolonjeze. Nerviraju me recepti nasih baka i recepti od pre sto godina. U redu je mixovati i praviti razne kombinacije ukusa sto je danas popularno ali ako napises bolonjeze onda je bolonjeze ako napises karbonara onda je karbonara ako izmixas bolonjeze sa karbonara dobijes sto moj pokojni cale kaze buckuris. Prijatno vam bilo

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖