Tri iznenađujuće zdravstvene koristi od sardina
Neki ih vole, neki ih mrze, ali ne može se poreći da sardine sadrže dosta hranljivih materija. Ove male srebrne ribe prodaju se u konzervi u vodi, ulju, sosu od senfa, ljutom sosu ili sosu drugih aroma. Sardine se pakuju cele, za razliku od konzervirane tunjevine ili lososa, jer je svaka riba manja od 25 centimetara i može se jesti njena koža, kosti i ostali delovi tela.
Ne dozvolite da vas njihov izgled zavara; ako uživate u drugim ribama poput lososa ili pastrmke, verovatno će vam se svideti i ukus sardina. Oni su sjajne kao namaz u kombinaciji sa jajima, mogu se jesti sa lukom, u salati, a s njima možete napraviti nadev za punjene paprike. Ovo su samo neki od mnogih načina da uživate u njima.
Postavlja se pitanje, koliko su sardine zaista zdrave? Otkrićemo vam u narednim redovima nekoliko načina na koje one utiču na naše zdravlje.
One mogu poboljšati zdravlje naših kostiju
Sardine prirodno imaju dva ključna hranljiva sastojka koja pomažu da naše kosti ostanu jake. Kosti u sardinama su male, meke i jestive, što je odlična vest i za naše kosti. „Sardine sa kostima su odličan izvor kalcijuma bez mleka, koji je neophodan za zdravlje kostiju“, kaže dr Anja Rouzen iz Njujorka.
Jedna konzerva sardina ima 27% dnevne vrednosti (DV) kalcijuma, što je više od šolje mleka! Većina kalcijuma u sardinama nalazi se u njihovim kostima.
Ali, kalcijum nije jedini način na koji sardine pomažu da naše kosti budu jake i zdrave; one su takođe odličan izvor vitamina D. Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji našem telu pomaže da apsorbuje kalcijum. Ako imate malo vitamina D, kalcijum koji unosite u organizam neće ostvariti dovoljan uticaj na zdravlje vaših kostiju.
Masne ribe kao što su losos, skuša, sabljarka i sardine su odlični prirodni izvori vitamina D. Jedna konzerva sardina ima 22% našeg dnevnog unosa ovog vitamina.
One pozitivno utiču na zdravlje našeg srca
Konzumiranje sardina je odličan način da naš organizam dobije dovoljno omega-3 masnih kiselina, jer svaka konzerva ima 1 gram ovih nezasićenih masti, koje štite srce. „Dijeta bogata omega-3 masnim kiselinama ima mnoge potencijalne prednosti, uključujući niži holesterol, manji rizik od upala i razvoja srčanih bolesti“, kaže registrovana dijetetičarka Betani Kit.
Istraživači su nedavno analizirali podatke od skoro 200.000 odraslih osoba (sa i bez srčanih oboljenja). Otkrili su da konzumiranje najmanje 2 porcije (175 grama) masne ribe nedeljno značajno smanjuje rizik od velikih srčanih bolesti kod zdravih odraslih ljudi i smrtnost kod onih koji su već imali srčana oboljenja.
One nam daju energiju
Uz kalcijum, vitamin D, omega-3 masne kiseline i proteine, sardine su odličan izvor vitamina B12. Jedna konzerva sardina ima čak 343% naše dnevne vrednosti vitamina B12.
Nedostatak ovog vitamina najčešće se primećuje kod starijih osoba, onih sa pernicioznom anemijom (bolest koja sprečava da želudac apsorbuje B12), ljudi sa raznim stomačnim oboljenjima i vegetarijancima ili veganima. Nedovoljna količina vitamina B12 može dovesti do umora, kratkog daha i niskog nivoa energije.
Dok nam vitamin B12 u sardinama neće dati trenutni energetski podsticaj kao, na primer, kofein, uključivanje ove vrste ribe i drugih izvora vitamina B12 u našu ishranu pomoći će nam da uvek budemo puni energije.
Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: Murielle Hunt on Unsplash