Tri zdrave alternative rafinisanom šećeru
Da li želite da koristite manje rafinisanog šećera u svojoj ishrani? Upoznajte se sa zdravim alternativama ovoj namirnici, koje će jednako dobro zasladiti vaše obroke, ali neće biti loše za vaš organizam.
Mnogi ljudi biraju da koriste med ili javorov sirup umesto šećera, ali postoje i druge, a po mnogima i bolje alternative šećeru. Saznajte u narednim redovima nešto više o tri takve alternative…
Monaško voće
Da li ste već probali monaško voće? U pitanju je mala okrugla voćka koja je plod biljke Siraitia grosvenorii i do 200 puta je slađa od šećera. Plod ne gubi aromu i na višim temperaturama, pa se može koristiti u raznim poslasticama. Kao zaslađivač, monaško voće je obično dostupno u obliku praha, koje se pravi od njegovih sokova.
Sirup od urme
Da li i vi volite urme? Kvalitetan sirup od urme se pravi samo od organskih plodova stabala datule i ne sadrži nikakve aditive. Ima nizak glikemijski indeks, ali i isti nivo antioksidanata kao maline. U manjim količinama sadrži i minerale kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe.
Melasa
Jeste li čuli za melasu? Ova tamna i gusta tečnost podseća na med i dobija se presovanjem šećerne trske ili šećerne repe. Sadrži mnogo vitamina, od kojih ima najviše vitamina B-kompleksa. Takođe je bogata mineralima kao što su magnezijum, kalijum, gvožđe, mangan, hrom i bor.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: Badagnani / CC BY 3.0 / Wikimedia Commons