U Srbiji vlada nestašica mleka: Ovo je 5 najboljih zamena, ali budite oprezni – nisu sve pogodne za kuvanje i pečenje
Ako ne prilikom poslednje posete supermarketu, onda ste sigurno na društvenim mrežama ili u medijima već videli informaciju da u Srbiji trenutno vlada nestašica mleka.
Činjenica da su rafovi sa mlekom u mnogim marketima širom zemlje prazni, dosta je uznemirila građane Srbije. Iako se nadamo da će se ova neprijatna situacija uskoro rešiti, nudimo vam zamenske opcije za mleko, zlu ne trebalo. Ako ste se baš danas nameračili da spremite omiljeni recept za koji vam treba mleko, a u marketu ga ne nalazite, evo šta može da posluži kao zamena.
Biljno mleko je odlična zamena kravljem mleku, i ne morate biti vegetarijanac i vegan da biste ga koristili. Istina je da košta znatno više od običnog kravljeg mleka, ali u momentima nužde može da posluži. Međutim, na jednu stvar treba da pripazite. Određena biljna mleka su pogodna za kuvanje i pečenje, ali postoje i ona koja nisu.
Soja, ovas, badem, kokos, pirinač… Spisak je dugačak. Svi imaju jednu zajedničku stvar: ne sadrže laktozu. Prilikom izbora recepta, ne treba zaboraviti na ukus i dodatke. Pre svega, uvek proverite da li je u pitanju nezaslađena verzija, jer to može u velikoj meri uticati na ukus jela.
Možemo li mleko u svim receptima zameniti biljnim?
U principu, obično mleko se može zameniti biljnim mlekom u odnosu 1:1. Dakle, ako recept zahteva 200 ml kravljeg mleka, trebalo bi da koristite istu količinu biljnog mleka.
Uglavnom se mleko koristi za hidrataciju, a pomaže i boju (zbog prirodnih šećera) i volumen i konzistenciju (jer je gušće od vode). Biljno mleko može poslužiti u slične svrhNajveću razliku u ukusu primetićete u jelima gde je mleko glavni sastojak: pudinzi, kreme, krem supe.e.
Samo u određenim jelima ne treba koristiti biljno mleko – u receptima gde je ukus mleka glavni.
Ovseno mleko
U početku su vlasnici kafića bili oduševljeni ovsenim mlekom – jer tako dobro peni – ali ono takođe može biti veoma svestran sastojak u kućnoj kuhinji. Međutim, njegova tekstura i ukus zavise od brenda. Izaberite ono koje je nezaslađeno i nema jak ukus koji bi mogao da nadjača recepte.
Ovseno mleko je odlično za pravljenje kremastih kapućina, smutija (fantastično je sa smrznutim jagodama) i sa žitaricama. Takođe se smatra jednom od najboljih alternativa u pečenju. Za pečenje kolača i mafina, banana hleba, keksa… Neki ga koriste i za pripremu slanih jela, kremastih supa, na primer – ali može da unese slatku notu, pa potražite brend što neutralnijeg ukusa.
Bademovo mleko
Takođe je veoma svestrano – ali može biti previše slatko za neka jela (proverite sastojke prilikom kupovine). U bademovo mleko se često dodaju i drugi ukusi, najčešće vanila.
Inače je fantastično za pravljenje palačinki, pudinga, kremova, peciva i žitarica.
Ako ste zamenili bademovo mleko u receptu i recept nije uspeo, to obično znači da ćete sledeći put morati da prilagodite količinu. Bademovo mleko se obično može lako zameniti mlekom sa niskim sadržajem masti – u istom odnosu. Međutim, ako recept zahteva punomasno mleko, kajmak ili mlaćenicu, recept će morati znatno da se prilagodi.
Takođe, budite pažljivi sa receptima koji zahtevaju zagrejano mleko: bademovo mleko može brzo da se zgruša i takođe promeni ukus i može postati gorko.
Ima još jedna stvar koju treba imati na umu kada pečete deserte: pecivo neće biti tako lepo zlatno-braon kao da ste koristili obično mleko, pa budite oprezni.
Sa čime se bademovo mleko ne meša dobro: Kiseli sastojci.
Kokosovo mleko
Ne treba ga mešati sa napitkom od kokosa koji možete pronaći u redu gde stoje sokovi i ostala pića. Konzervirana verzija je mnogo gušća i divno kremastFa – zbog veoma visokog sadržaja masti. Svojom suptilnom notom, ovo mleko je ukusno i u slanim i u slatkim jelima.
Jedna od prvih stvari na koje treba obratiti pažnju kada kupujete kokosovo mleko jeste da li kupujete pravu vrstu. Većina komercijalno dostupnih sadrži mnogo aditiva, od stabilizatora do zaslađivača. Slatko neće ići uz slana jela.
Inače, kokosovo mleko možete koristiti da obogatite kafu, smutije ili napravite koktel, ispečete omiljene poslastice, pripremite marinade, dipove i sosove, umešate ga u supe i napravite najbolji doručak. Odličan je za pravljenje deserta poput čia pudinga i pudinga od pirinča.
Iako je ukus kokosa prisutan kada se mleko doda u recept, to nije preterano intenzivno.
Konzervirano kokosovo mleko se lako umuti u krem.
Pirinčano mleko
Pirinčano mleko je ono koje mnogima može predstavljat izazov prilikom kuvanja i pečenja, jer je mnogo vodenije konzistencije.
Dakle, ako pravite na primer puding – pirinčano mleko možda neće raditi posao.
Takođe, pirinčano mleko neće dobro reagovati ako mu dodate limunov sok (da dobijete takozvanu mlaćenicu), u tom slučaju će bolje proći soja koja sadrži više proteina.
Od ovog mleka možete napraviti slatke i ukusne napitke, ali rezultat će biti nepouzdan prilikom pečenja.
Sojino mleko
Mnogi se zaklinju u sojino mleko za pečenje. Od svih biljnih verzija, sadrži najviše proteina, koji su ključni u pečenju.To rastlinsko mleko je odlično za kuhanje in peko … In katero ni?
Mleko možete zameniti sojinim mlekom u skoro svim receptima u istoj proporciji – iako ukus neće biti potpuno isti, dobićete sličnu teksturu i konzistenciju. Najveću razliku u ukusu primetićete u jelima gde je mleko glavni sastojak: pudinzi, kremovi, krem supe.
Kao i kod svega ostalog, treba obratiti pažnju na sadržaj šećera u sojinom mleku.
Inače, sojino mleko je dobra zamena za pečenje i kuvanje i slatkih i slanih jela.
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: Shutterstock