• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Većina ljudi ih skladišti pogrešno: Uz ovaj trik banane ostaju sveže do dve nedelje
Foto: Brett Jordan on Unsplash

Većina ljudi ih skladišti pogrešno: Uz ovaj trik banane ostaju sveže do dve nedelje

CityMagazine
20.01.2023. 2 min Ishrana

Većina ljudi banane čuva u činiji za voće zajedno sa drugim, ali u roku od nekoliko dana kora promeni boju, jer počne da sazreva, a do kraja nedelje može da postane tamnosmeđa i gnjecava. U pokušaju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, pronašli smo trikove za usporavanje procesa sazrijevanja.

Izvadite banane iz plastične kese

Obavezno izvadite banane iz plastičnih kesa u koje su upakovane, jer će plastika zadržati vlagu koju banane otpuštaju kroz etilen dok sazrevaju, uzrokujući da sazrevaju još brže.

Odložite ih na pravo mesto u kuhinji

Čuvajte svoje banane na radnoj površini ili negde na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svetlosti i previsokih temperatura dok sazrevaju.

Sve tople površine ubrzaće proces sazrevanja, stoga izbegavajte da čuvate u blizini šporeta/toplih uređaja.

Odvojte ih od ostalog voća i nakačite

Banane treba držati podalje od ostalih namirnica, pre svega voća i povrća kao što su: breskve, paradajz, avokado, smokve i jabuke, ako ne želite da prebrzo sazru.

Držanje banana obešenih može vam pomoći da ih očuvate svežim, budući da će svako oštećenje ili izlaganje samog mesa banane kisiku ubrzati sazrevanje. Kačenje banana omogućuje vazduhu da se slobodnije kreće oko banane i potiče etilen da se udalji od voća.

Kačku za banane možete da napravite sami tako da ispod kuhinjskog elementa postavite malu kukicu.

Peteljke zamotajte u prozirnu foliju

Takođe, možete upotrebiti prozirnu foliju na krajevima banana nakon što ih odvojite kako biste usporili proces sazrevanja. Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gde se često spajaju. Ovo će ih duže održati svežim, jer upija etilen na vrhu voća odakle se ispušta, umesto da dopušta da se raširi i izloži druge banane plinu.

Kuglice za apsorpciju etilena

Majk iz Kitchen Tips Online eksperimentisao je s kuglicama za upijanje etilena kako bi smanjio brzinu sazrevanja banana.

Kuglice su stavljene u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko banana i držane u frižideru. Rezultati su upoređeni s hrpom banana koje su bile ostavljene na kuhinjskom pultu bez kuglica za upijanje etilena.

„Peti i šesti dan počinjemo da primećujemo značajnu razliku. Osmog dana primetila sam da su banane koje nisu u posudi znatno mekše od onih u posudi”, rekao je Majk.

Do 12. dana, banane u hermetički zatvorenoj posudi s kuglicama za upijanje etilena još su imale malo zelene boje na sebi. Do 15. dana banane su bile još uvek jestive.

Izvor: jutarnji.hr

Oznake:

bananečuvanje hrane

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Šta je sneg i kako nastaje?
Prethodni

Šta je sneg i kako nastaje?

Veštačka inteligencija generisala skoro savršene fotke sa žurke, ako izuzmemo šake s devet prstiju
Sledeći

Veštačka inteligencija generisala skoro savršene fotke sa žurke, ako izuzmemo šake s devet prstiju

Sledeći
Veštačka inteligencija generisala skoro savršene fotke sa žurke, ako izuzmemo šake s devet prstiju
20.01.2023.

Veštačka inteligencija generisala skoro savršene fotke sa žurke, ako izuzmemo šake s devet prstiju

Prethodni
20.01.2023.

Šta je sneg i kako nastaje?

Šta je sneg i kako nastaje?

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖