Voće od samo 74 kalorije koje Srbi obožavaju jača imunitet i spušta krvni pritisak
Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima neophodnim za pravilno i nesmetano funkcionisanje našeg organizma.
Mogu se jesti sveže ili sušene, a 100 grama ovog voća sadrži samo 74 kalorije.
Sveže smokve sadrže karotene, tanine, lutein, hlorogensku kiselinu i vitamine A, E i K koji mogu zaštititi od starenja i srčanih oboljenja.
Hlorogena kiselina, kojom smokve obiluju, drži nivo šećera u krvi pod kontrolom. A s obzirom da sadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedno od najzdravijih mediteranskih voćki.
Osim što su ukusne, imaju i zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da ih jedete što je moguće češće, posebno kada je sezona, piše WebMD.
Smokve snižavaju visok krvni pritisak i podstiču gubitak težine.
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar. Jedan faktor koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalijuma uzrokovana konzumiranjem previše natrijuma i premalo kalijuma kroz ishranu.
Upravo zbog toga su smokve odlična hrana bogata kalijumom i može pomoći u ispravljanju ove neravnoteže. U međuvremenu, visok nivo vlakana u smokvama može pomoći u uklanjanju viška natrijuma iz tela i takođe može podstaći gubitak težine.
Pored toga, smokve jačaju i imunitet.
Problemi sa varenjem kod ljudi i kako oni variraju, objašnjavaju lekari, od zatvora, grčeva, nadimanja, pa sve do dijareje. Šta god da je problem, kaže se da jedenje smokava pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.