Vreme je da opet namažete mast na hleb: Nutricionistkinja razbila mit i otkrila za šta je dobra
Mnogi smatraju da je svinjska mast loša i nezdrava, ali to zapravo nije tako, već upravo suprotno.
Monika Rejnagel je svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
Crna kafa: Konzumacija obične, crne kafe pokazala se dobrom kad je reč o povećanju dobrog holesterola u telu i o smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i ćelije, a ako ne preterujete u konzumaciji, nema potrebe da je izbacite iz dnevnog plana ishrane.
Odrezak: Crveno meso, tvrdi Rejnagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo jaki i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno meso je dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata i sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.
Svinjska mast: Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Krompir: Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i celovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.