Zaboravite na mediteransku ishranu: Ova dijeta je puna vitamina i štiti vaš mozak
Mnogi ljudi su prešli sa mediteranske ishrane na plan obroka sa drugog kraja sveta koji dobija veliku pažnju zbog svojih zdravstvenih prednosti, prenosi Daily mail.
Japanska dijeta bogata ribom, čajem i sojom može zaštititi mozak i stoga smanjiti rizik od demencije, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživači iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju skenirali su mozak dve grupe Japanaca koji su imali različite dijete.
Jedna grupa je konzumirala tradicionalnu japansku ishranu, dok je druga imala zapadnjačku ishranu, punu masnih namirnica poput crvenog mesa, alkohola i testenina. Skeniranje je rađeno dva puta tokom dve godine, sa ciljem da se utvrdi koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tokom vremena.
Otkrili su da su žene u grupi japanske dijete imale, u proseku, niži nivo atrofije mozga, ili skupljanja, što je karakteristično za demenciju, od žena koje su jele zapadnjačku ishranu.
Autori studije su tradicionalni japanski definisali kao ishranu zasnovanu na ribi, školjkama, pirinču, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, pečurkama i morskim algama. Poređenja radi, zapadnjačka dijeta sadrži rafinisane ugljene hidrate kao što su rezanci, hrana sa visokim sadržajem masti, bezalkoholna pića i alkohol. Generalno se smatra da je japanska dijeta zaštitna jer je bogata vitaminima, polifenolima, fitokemikalijama i dobrim masnim kiselinama, a sve to može pomoći telu da se bori protiv upale.
Japanska dijeta je odlična za zdravlje
Poslednji i najvažniji aspekt njihovog proučavanja bila je redovna magnetna rezonanca (MR) mozga ispitanika. Oni su pratili gubitak moždanog tkiva svakog učesnika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana sa uzrastom, jer je to znak demencije. Konačno, autori su otkrili da su žene koje su pratile japansku dijetu imale značajno manje skupljanje mozga od onih koje su sledile zapadnjačku dijetu. Nije bilo razlike između dve grupe za muškarce.
“Zanimljivo je da je ovaj efekat bio očigledan samo kod žena“, primetili su istraživači.
Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj efekat. Prvo, da je japanska ishrana puna magnezijuma i fitoestrogena, koji više zaštitno deluju na žene nego na muškarce.
Drugo, autori su otkrili da muškarci češće od žena odstupaju od tradicionalne japanske dijete. Zbog toga su konzumirali više zapadnjačke hrane, kao što su rezanci i sake.
“Ipak, postoje određeni delovi japanske ishrane koji su uobičajeni za druge dijete u plavim zonama i preporučljivo je da ih uključite u ishranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe i smanjenje crvenog mesa”, zaključili su autori ovog istraživanja.