Začin koji Srbi obožavaju snižava pritisak i smanjuje rizik od raka, a košta samo 30 dinara
Osim što je veoma ukusan i jedan od naših omiljenih začina, origano ima i mnogo različitih prednosti za zdravlje našeg tela.
Kako navodi Medical News Today, postoji nekoliko prednosti redovnog konzumiranja ovog začina, koji se najčešće stavlja na picu ili se koristi u pripremi sosa za testeninu.
Najnovija istraživanja su pokazala da origano sadrži velike količine antioksidanata koji, između ostalog, doprinose zaštiti našeg organizma od raznih bolesti.
Od davnina, ljudi su koristili origano u biljnoj medicini za lečenje mnogih bolesti, uključujući rane na koži, bol u mišićima, astmu, loše varenje i simptome prehlade.
Takođe, origano ima i druge prednosti za naše zdravlje, što uključuje sledeće:
- ima antiinflamatorni efekat,
- ubrzava metabolizam i promoviše gubitak težine,
- potiskuje apetit,
- smanjuje rizik od raka,
- snižava krvni pritisak.
Dijetetičari takođe naglašavaju da jedinjenja u origanu mogu pomoći u upravljanju dijabetesom tipa 2.
Istraživanja na ovu temu pokazala su da redovna konzumacija origana može poboljšati insulinsku rezistenciju, regulisati ekspresiju gena koji utiču na metabolizam masti i ugljenih hidrata i uticati na regeneraciju oštećene jetre ili tkiva bubrega, prenosi index.hr.
Inače, jedna kesica origana košta između 21 i 35 dinara.