Zašto jaja nikada ne treba kuvati u vodi?
Voda prska svuda okolo, ljuska ima tendenciju da puca i jaje je nemoguće oguliti… Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi. Ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo mnogo bolje rešenje!
Skuvajte jaja na pari
Sve što vam treba jeste lonac koji ima umetak za kuvanje na pari i malo vode. U šerpu, odnosno lonac, sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje umetak), a zatim preko umetka rasporedite jaja i prokuvajte vodu. Ultra vruća para će zagrejati jaje na isti način kao ključala voda ili vrući tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nežnije – belance će biti mekše, a žumance kremastije.
Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mlevenog bibera i uživajte u divnom ukusu. Sa druge strane, za meko kuvano jaje – savršeno kuvano belance i malo rovito žumance, kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.
I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate da li je jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu sa vodom. Ako potone, onda je sveže, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Photo by Kanan Khasmammadov on Unsplash