Zašto je bundeva pravo jesenje blago na trpezi?
Od svih simbola jeseni, bundeva je svakako najpoznatija. Dostupnost ove namirnice u supermarketima zapravo je nepogrešiv signal da je jesen stigla, i da su dani sve kraći i hladniji. Pored toga, ona je sastavni deo proslave Noći veštica.
No, ne dovodeći u pitanje činjenicu da su sjajni ukrasi za ovaj praznik, danas želimo da naglasimo kako je ovo voće iznenađujuće primenljivo i hranljivo.
Bundeva je izvor brojnih vitamina i minerala koji su dobri za zdravlje organizma. Dakle, dok se približavamo vrhuncu sezone bundeva, evo nekoliko razloga zašto biste trebalo da je uvrstite u ishranu.
1. Pomaže telu u borbi protiv infekcija
Ukoliko tragate za jednostavnim, i pritom ukusnim načinom za jačanje imuno sistema u sezoni gripa, bundeva je za vas.
Osim što je bogata vitaminom C, koji pomaže poboljšava rad imuno sistema, bundeva je i bogat izvor beta-karotena, materije na koju se telo oslanja kako bi stvorilo vitamin A. Ovaj vitamin, pak, igra i ključnu ulogu u jačanju otpornosti organizma.
2. Dobra je za vid
Budući da je, kao što smo videli, bundeva odličan izvor beta-karotena, pozitivno utiče i na zdravlje očiju. Vitamin A koji proizvodi beta-karoten pomaže u održavanju površine oka (rožnjače) vlažnom i zdravom.
Beta-karoten, koji se takođe nalazi u drugim poznatim namirnicama narandžaste boje, poput šargarepe i slatkog krompira, ume da poboljša noćni i periferni vid.
3. Bogata je magnezijumom
Bundeva, a posebno njene semenke, sadrži puno magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u različitim delovima tela – ne samo da podržava funkcije mišića i nerava, već je i nezamenljiv u procesima proizvodnje energije.
Magnezijum takođe doprinosi povećanju gustine kostiju i može da spreči osteoporozu, stanje koje pogađa žene.
4. Smanjuje rizik od nastanka pojedinih bolesti
Bundeve su bogate antioksidansima, molekulima koji umeju da se suprotstave, uspore ili neutrališu stvaranje slobodnih radikala.
Zapravo, antioksidansi, delomično proizvedeni u našem telu, delom uneseni hranom, podržavaju odbrambeni sistem, tako da može da sprečiti ili poništi oksidirajuće delovanje slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti, poput raka i kardiovaskularnih bolesti.
5. Održava kožu zdravom
Bundeve su bogate hranljivim sastojcima za kožu, poput vitamina A, C i E, koji zajedno igraju važnu ulogu u spoljnom zdravlju tela.
Vitamin C naše telo ne proizvodi prirodno, pa ga je važno unositi ishranom, jer pridonosi stvaranju kolagena koji održava kožu gipkom i čvrstom, te sprečava pojavu modrica i pospešuje zaceljivanje rana.
Vitamin E odličan je antioksidans i zajedno s vitaminom C pomaže u zaštiti od oštećenja od sunca i zagađenja. Vitamin A ili beta-karoten takođe učestvuje u zaštiti kože od sunčevih zraka i delotvoran je protiv opekotina, te tako održava kožu mlađom.
6. Savršena za mršavljenje
Bundeve sadrže mnogo vode i vlakana, ali imaju malo kalorija. To znači da se zbog njih duže osećamo sitim, bez opterećenja na liniji, ili želudac.
Dakle, ako se nastojite da se hranite zdravo i uravnoteženo, s ciljem da se ne ugojite, uvrštavanje bogate bundeve u vašu ishranu sjajan je izbor. Ona ne goji, a možete je jesti u izobilju, čak i u slučaju da ste na dijeti.
Izvor: Grazia Italia
Naslovna fotografija: Mathias Reding / Unsplash