• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Zašto se Francuzi ne goje

CityMagazine
06.10.2021. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Francuski stil života je nešto posebno i veoma privlačno za mnoge, ali kada se pogledaju njihovi najpopularniji recepti deluje kao da nije sve baš najzdravije. Puno maslaca, jaka hrana, ali i vino i uživanje, a na kraju se ipak čini da su oni mršavi i elegantni. Otkud to? Kao rešenje nudi se nekoliko odgovora, koje možete pronaći u nastavku.

Ne suzdržavaju se

Francuzi ne idu na dijete, ili makar to čine vrlo retko. Oni se ne vode principom da nešto ne sme da se jede, već konzumiraju ono što im prija, a baš zbog toga što se ne lišavaju ničega, mala je verovatnoća da će preterati u nečemu. Njihovo način ishrane predstavlja balans po pitanju različitosti sastojaka i oni nemaju žudnje da preteruju u nečemu što im je stalno dostupno.

Povezani članci

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Obroci su uvek za stolom

U Francuskoj ne postoji koncept hrane koja se jede usput, već svaki obrok zaslužuje sedenje za stolom i posvećivanje pune pažnje isključivo namirnicama ispred sebe. Oni ne gledaju televiziju dok jedu, tako da se ne prejedaju, već se trude da provedu svaki trenutak sa porodicom i uživaju u svakom zalogaju.

Vrlo su vokalni u vezi sa viškom kilograma

Ovo je nešto vrlo specifično za njih što se ne bi dopalo baš svakome, ali Francuzi su veoma samosvesni po pitanju zdravlja i jasno stavljaju do znanja porodici i prijateljima da su se ugojili. Njihovo rezonovanje je da je bolje nekome skrenuti pažnju da se ugojio par kilograma i da treba da obrati pažnju na zdravlje, nego da se zapusti.

Ručak je najveći obrok dana

U Francusoj, ručak je najobilniji obrok u toku dana i to se odnosi na ljude svih uzrasta. Deca dolaze iz škole da ručaju, pa čak i zaposleni roditelji svraćaju kući ako su u mogućnosti, jer se pojedine prodavnice zatvaraju na sat vremena u toku dana baš iz ovog razloga. Zbog obilnijeg ručka, oni obično imaju manju večeru, lakšu za varenje i retko kada žude za gomilom kalorija pred spavanje.

Vode računa odmalena

Sve ono što odrasli ljudi primenjuju po pitanju ishrane, zapravo su učili od malena. Po zakonu, u Francuskim školama deci mora da se posluži glavno jelo sa prilogom, neki mlečni proizvod i predjelo ili desert. Zabranjeno je da škole imaju automate sa brzom hranom i gaziranim pićima, dozvoljena je samo voda.

Decu uče da prvo druge ponude vodom pre nego što je sipaju sebi, da podele kamember i bagete, jer ih to uči zajedničkom uživanju u hrani. Ručak mora da traje barem pola sata, a u pojedinim školama to ide čak i do dva sata, tako da deca imaju vremena da sednu, druže se i uživaju u konkretnom, izbalansiranom obroku.

Izvor: Medium

Fotografije: Pexels

Tags:

francuskafrancuska kuhinjakilaža

Povezani članci

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Početak oktobra u znaku dobrih popusta u šoping centru Stadion

Next

Ove kućne biljke teraju paukove iz vašeg doma

Next
06.10.2021.

Ove kućne biljke teraju paukove iz vašeg doma

Previews
06.10.2021.

Početak oktobra u znaku dobrih popusta u šoping centru Stadion

Najnovije

Nakon samo dve prikazane epizode serije „The Last of Us”, fanovi imaju veliki razlog za slavlje
Milica Arsić
Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖