• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Zašto se med ušećeri?

CityMagazine
09.01.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Med je jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih zaslađivača s izvanrednim blagodetima po zdravlje. Volimo ga u čaju, ali i da ga namažemo na krišku hleba, ili koristimo u pripremi jela… Posebno ga se setimo u hladnijim mesecima. Ako ste nekada primetili da vam se med kristalizirao, u nastavku otkrijte zašto, i pronađite odgovore na druga eventualna pitanja.

Veštački med je iste boje i ukusa kao što piše. Samo što ga je napravio čovek od šećernog sirupa, najčešće kukuruznog sirupa i melase, kojem se dodaje cvetna aroma. U drugom slučaju, dobija se od pravog meda, uz dodavanje šećera i nekih kiselina.

Prirodni med proizvode pčele od nektara ili mane. Pčele u košnici prerađuju nektar ili manu, zgušnjavaju je, mešaju izlučevine vlastitih žlezda i potom skladište u stanice saća, može se pročitati na sajtu Pčelarskog saveza Slovenije. Med se dobija iz saća centrifugiranjem. U med namenjen stavljanju u promet nije dopušteno dodavati bilo kakvu supstancu, niti oduzimati sastojke tipične za med, objašnjavaju na ovoj adresi. Međutim, često se događa da med kristalizira pre nego što možemo da ga konzumiramo. Prelazi iz tečnog u čvrsti oblik.

Povezani članci

Mit ili istina: Da li šećer hrani ćelije raka?

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Unsplash

Brzina kristalizacije meda zavisi od sledećih faktora: vrste meda, količine šećera u njemu (med koji ima veći sadržaj fruktoze sporije kristalizira, kao na primer med od bagrema i kestena, dok brže kristalizira med koji sadrži više glukoze, na primer cvetni med), temperature i vremena skladištenja meda (kristalizacija se ubrzava skladištenjem meda na temperaturi između 10 i 18 stepeni Celzijusa, a niže temperature usporavaju proces kristalizacije), sadržaja vode u medu (med s manjim sadržajem vode brže kristalizira) i prisutnosti kristalnih jezgara.

Ovo se može desiti svakoj vrsti meda. Ako se to dogodi, teglu meda jednostavno otopite u činiji vode, ali na maksimalno 40 stepeni Celzijusa, savetuju stručnjaci sa pomenute adrese. Previsoke temperature oštećuju ili uništavaju korisne sastojke. Stoga nikada nemojte dodavati med u prevruć čaj.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Tags:

kristalizacijamedrazlozišećer

Povezani članci

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Pijte ovaj magični eliksir za detoksikaciju dva puta dnevno i gledajte kako se vaši kilogrami tope

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana

Next

CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom

Next
10.01.2022.

CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom

Previews
08.01.2022.

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana

Najnovije

„Trepni ako si otet“: jedan od favorita za odlazak na Evroviziju iznenadio svoje fanove lošim nastupom
CityMagazine
Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana
CityMagazine
Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike i Sofi Tukker predvode pojačanje Glavne bine EXIT Festivala!
CityMagazine
Vensan Kasel i Eva Grin su zvezde nove serije o teroristima
Filip Milosavljević
Ovako je Branka pričala o Đuri, dečaku koji je bio njena prva ljubav: Sve je počelo na Štrandu, 1931. godine
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖