Zašto sir ima rupe?
Suprotno onome što se godinama sugeriše u crtanim filmovima, rupe u siru ne prave miševi. Mada nisu čak ni rezultat bakterijskog oslobađanja ugljen-dioksida, kako to popularna nauka tvrdi.
Naučnici su konačno otkrili zašto švajcarski sir ima rupe, a čini se da se sve svodi na količinu prljavštine u kantama u kojima se sakuplja mleko.
Laboratorijskim istraživanjem, švajcarski naučnici su utvrdili da su za rupe odgovorne sitne čestice sena. Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroskop navodi da „mikroskopski male čestice sena padaju u kante za sakupljanje mleka“ i izazivaju stvaranje većih rupa tokom zrenja sira.
Proces utiče samo na neke vrste švajcarskog sira, kao što su Emental i Appenzell.
Agroscope takođe tvrdi i da to objašnjava zašto su se rupe u švajcarskim sirevima smanjile u poslednjih 15 godina.
Proces mužnje i sakupljanja mleka je sve automatizovaniji, sve je „čišći” i u njemu je manje čestica sena. Do ovog zaključka naučnici su došli dodavanjem čestica sena u mleko i praćenjem zrenja sira u laboratoriji. Teorija da rupe u siru izazivaju bakterije oslobađanjem ugljen-dioksida je “na snazi” od 1917. godine, kada je američki naučnik Vilijam Klark objavio otkriće.
Mlečna industrija rupe u siru naziva “očima”, dok je sir bez rupa poznat kao “slepi” sir, prenosi polsovni.hr.