Zašto su mandarine ove sezone smežurane, blede i sitne
Mandarina, sitna, smežurana, bleda, žućkastozelene boje i hrapave kore. Takve se prodaju u trgovačkim centrima širom Dalmacije.
Kupci su šokirani lošim kvalitetom, proveravaju da li je u pitanju uvozna mandarina, a kada na deklaraciji pročitaju da je proizvedena u Hrvatskoj, sledi dodatni šok.
Ova godina je veoma slaba za mandarine. Roda ima, ali je kvalitet dosta loš, što se onda odražava i na ponudu, pa se u tržnim centrima nudi sve i svašta. A niži kvalitet ne prati nižu cenu, loše mandarine se prodaju po ceni dobrih.
O čemu se radi, proverila je ekipa sa portala slobodnadalmacija.hr direktno na terenu kod proizvođača i kupaca mandarina.
Mandarina ima u izobilju, rod je pedesetak hiljada tona, ali je kvalitet plodova neujednačen, što je posledica letnjeg nevremena koje je u više navrata pogodilo dolinu Neretve. Sapi su bukvalno uništile pojedine lokalitete, odakle potiču mandarine slabijeg kvaliteta, dok je u drugim krajevima, oko ušća Neretve, berba zadovoljavajuća i po količini i po kvalitetu.
Proizvođači se žale da postoji mnogo manja mandarina, takozvana treća klasa, koja se veoma slabo prodaje na tržištu. Njena otkupna cena je 10 centi, a neki kupci uopšte ne žele da ih kupuju i distribuiraju. Međutim, kako kažu, svaka roba ima svog kupca, pa tako i ove inferiorne mandarine, ali njihova prodajna cena mora da bude u skladu sa kvalitetom, niža, naravno.
Treba napomenuti na deklaraciji da je to treći razred, pa ko hoće neka ide. Neki kupci će za manje novca kupiti inferiorne mandarine, ali ponudu treba učiniti dostupnom i onima koji žele da kupe “normalno”, žuto, zrelo i sočno voće.
Problem je kada se loša roba treće klase nudi pod prvom klasom, kažu proizvođači. Ali to je u sferi trgovaca, a ne proizvođača, koji su, kao i kupci, žrtve komercijalnih lobija u lancu proizvodnje i distribucije mandarina.
Drugi problem je što su već krajem septembra neodgovorni pojedinci brali zelene mandarine i čuvali ih u komorama za prinudno sazrevanje, pa se takvi plodovi i dalje mogu naći u prodaji uglavnom u velikim trgovačkim lancima. Takve mandarine su nasilno požutele, pa otuda njihova smežurana koža i bleda boja. Mogu da se menjaju od zelene do žute, nikada neće biti narandžaste, ali će uvek ostati kisele.
Dakle, gde i kako kupci mogu dobiti kvalitetne mandarine, a da ne budu prevareni? – pitali su iz slobodnedalmacije.hr neretvanske proizvođače.
Mandarine je najbolje kupiti direktno od proizvođača. Širom gradova i opština u Hrvatskoj počela je prodaja mandarina na štandovima, direktno od proizvođača iz doline Neretve. Ovo je jedan od mogućih načina, drugi je direktna onlajn porudžbina neretvanskih OPG-a, koji u velikim gradovima dostavljaju mandarine na kućni prag. Cena je oko dva evra.
Svi kupci koji žele da jedu pravu mandarinu moraju da vode računa šta kupuju. Neretvanska mandarina mora biti žute do narandžaste, ravne, tanke kore i prečnika pet do sedam centimetara, u zavisnosti od sorte, sa sadržajem soka od oko 40 odsto. Kada se kora oljušti, oslobađa etarsko ulje sa karakterističnim mirisom ovog zaštićenog proizvoda, piše slobodnadalmacija.hr.