Zdravstvene koristi pečuraka: Evo zašto bi trebalo da ih redovno konzumirate
Postoji nekoliko vrsta jestivih pečuraka koje imaju vrlo korisna svojstva za ljudski organizam. One sadrže malo kalorija i masti, ali su prepune vitamina, minerala i bioaktivnih jedinjenja kao što su beta glukani.
One su temeljan izvor vlakana (koja vam pomažu da ostanete siti), antioksidanata i minerala kao što je kalijum. Porcija pečuraka obezbeđuje oko 20% dnevne vrednosti vitamina D i B6, kao i nešto bakra. Pored toga što su odlični izvori vlakana, pečurke su takođe dobri izvori selena, cinka i mangana, zajedno sa nizom drugih vitamina i minerala. U narednim redovima se upoznajte sa pet najvećih zdravstvenih prednosti pečuraka.
Pečurke mogu pomoći u mršavljenju
Pečurke su odlična niskokalorična alternativa mesu sa niskim sadržajem masti. Pečurke se sastoje od oko 90% vode i imaju svega 3 kalorije po jednoj porciji. Pečurke imaju visok sadržaj pektina, rastvorljivih vlakana koja usporavaju varenje, pomažući vam da se duže osećate sito. Takođe su i veoma bogate proteinima. Pečurke su odličan izvor bakra, minerala koji vam pomaže u metabolizmu masti. Bakar je takođe neophodan mineral za zdravu kosu. Hrana bogata bakrom, poput pečuraka, doprinosi stvaranju kolagena u koži, što je važno za zdravu, blistavu kožu.
Pečurke jačaju imuni sistem
Pečurke su veliki izvor beta glukana, vrste vlakana za koju se pokazalo da jača imuni sistem. Beta glukan je proučavan kao potencijalni lek za rak i visok holesterol. Pečurke su takođe bogate selenom, mineralom za koji je utvrđeno da jača imuni sistem i štiti od infekcija, a pomaže i u borbi protiv prehlade i gripa.
Pečurke smanjuju krvni pritisak
Pečurke sadrže kalijum, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska. To je hranljiva materija koja poništava efekte viška natrijuma u telu. Pored toga, poznato je da kalijum pomaže u smanjenju napetosti u krvnim sudovima, promovišući bolji protok krvi u celom telu.
Pečurke poboljšavaju zdravlje mozga
Studija koja je uključivala 663 odrasle osobe starosti 60 i više godina u Singapuru otkrila je da su oni koji su konzumirali najmanje dve porcije pečuraka nedeljno imali 57% manje šanse za razvoj blagog kognitivnog poremećaja.
Pečurke smanjuju rizik dobijanja raka
U 17 različitih studija objavljenih u septembru 2021. godine, ljudi koji su praktikovali ishranu bogatu pečurkama bili su 34% manje skloni da obole od raka dojke. Pošto su pune antioksidanata, posebno ergotioneina i glutationa, pečurke pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Reiši, koji se naziva i “gljiva besmrtnosti”, tradicionalno se koristi za lečenje raka u Aziji.
Naslovna fotografija: Thanh Soledas on Unsplash