Žena koja je popularizovala mediteransku dijetu otkrila je šta jede svaki dan
Malo je ishrana koje doktori odobravaju, ali jedan od takvih jeste mediteranske dijeta. Mnoga istraživanja su je izdvojile kao najbolji oblik ishrane za zdravlje i dugovečnost. Dijeta se zasniva na ishrani zemalja duž Sredozemnog mora sa akcentom na unos povrća, zdravih masti i proteina.
Iako je prvi put opisana 1960. godine, ishrana je modernizovana i prilagođena devedesetih uz pomoć Sare Bir-Sinot i istraživača sa Univerziteta Harvard.
Sara je sada otkrila šta jede za jedan dan.
Doručak
Sara sledi plan za doručak gde su tri stvari važne. Njen prvi obrok mora da se sastoji od celih žitarica, šolje isečenog voća i izvora proteina (jogurt, tvrdo kuvana jaja ili kajgana).
Ona preporučuje grčki jogurt ili tradicionalni španski doručak, koji se sastoji od prepečenog hleba od celog zrna sa namazom od pasiranog zrelog paradajza i malo maslinovog ulja.
Ručak
Mediteranska ishrana treba da bude jednostavna, a to znači da je važno napuniti tanjir povrćem i smanjiti količinu mesa. Nemojte se plašiti masti, posebno ekstra devičanskog maslinovog ulja, orašastih plodova, kikirikija, maslina i avokada.
Sara kaže da je najlakše jesti salatu ili slane grickalice poput humusa, feta sira i maslina, koje se u Španiji poslužuju uz čašu crnog vina.
Večera
“Sinoć sam jela lososa i salatu sa celim žitaricama, zelenim lisnatim povrćem i sirom“, kaže Sara za Daily Mail.
A, Ako žudite za desertom, ona preporučuje da jedete sveže voće, prenosi index.hr.