Istina o supi iz kesice koju proizvođači vešto kriju: Ovi sastojci su okidač za ozbiljne bolesti
Supe iz kesica – tačno je, imaju bezbroj prednosti, jednostavne su za pripremu, jako ukusne, dovoljno slane, ali da li ste se nekada zapitali od čega je napravljen prah iz kesice za supu i koliko su zapravo takve supe zdrave za naš organizam?
Savršen, prepoznatljiv ukus supa iz kesice u većini slučajeva potiče od veštačkih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju sa ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu. Zahvaljujući ovim supstancama, supe dobijaju ukus koji nas mami da ponovo za tu supu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvodjaču, ali ne i našem organizmu, otkriva za City Magazine Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije “Izbegni aditive”.
Aditivi koji se nalaze u supi iz kesice, ne ostvaruju benefit po naše zdravlje, a neki od njih mogu imati neželjena dejstva, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetne materije, koje mogu negativno da utiču na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli nervni sistem.
Kako bismo izbegli u supi aditive sa potencijalnim neurotoksičnim delovanjem, važno je da vodimo računa prilikom odabira kesice supe i čitamo sastav supe, koji je naveden na zadnjoj strani kesice.
Zvanično, pojačivači aroma koji se mogu pronaći u supama iz kesice, dele se na 3 grupe:
1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)
S obzirom na to da proizvodjač supe, prilikom navođenja sastava, nije dužan da stavi lako prepoznatljivu ‘E’ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umesto ‘E’ oznake može napisati pun naziv dodatog aditiva, koji veoma često populaciji nije poznat.
Upravo zbog toga, u nastavku vam ostavljamo spisak aditiva, koji se mogu naći u supama iz kesica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multiplaskleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmer…).
• E620 – Glutaminska kiselina
• E621 – Mononatrijum-glutaminat
• E622 – Monokalijum-glutaminat
• E623 – Kalcijum-diglutaminat
• E624 – Monoamonijum-glutaminat
• E625 – Magnezijum-fdiglutaminat
• E626 – Guanilna kiselina
• E627 – Dinatrijum-guanilat
• E628 – Dikalijum-guanilat
• E629 – Kalcijum-guanilat
• E630 – Inozinska kiselina
• E631 – Dinatrijum-inozinat
• E632 – Dikalijum-inozinat
• E633 – Kalcijum-diinozinat
• E634 – Kalcijum -5’-diribonukleotidi
• E635 – Dinatrijum -5’-ribonukleotidi
U cilju lakšeg snalaženja i uočavanja potencijalno štetnih aditiva iz hrane, Hristina je kreirala aplikaciju “IZBEGNI ADITIVE”, u kojoj su popisani i opisani svi aditivi koji se mogu naći u hrani, razvrstani prema štetnosti.
Osim navedenih aditiva (E620-E635) u supi ne želimo ni maltodestrin, palminu mast, sojin lecitin, glukozni sirup, kao ni veštačke boje. Najčešće dodavana veštačka boja u supe iz kesica je E150a (karamel obična) koja se u današnje vreme najčešće proizvodi iz GMO (genetski modifikovanih sirovina) čije dejstvo na organizam još uvek nije dovoljno ispitano. Kod pojedinih ljudi, ova veštačka boja može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, koprivnjača).
Za kraj, Hristina kaže da treba da zapamtimo: supe jesu zdrave, ali domaće supe, napravljene od šargarepe, peršuna, belog luka, celera, paškanata, supe koje obiluju vitaminima i mineralima. Kada supu pravimo od praha, tada dobijemo samo, u najvećem broju slučajeva, veštački obojenu tečnost za hidriranje bogatu aditivima, koji vrlo često mogu poremetiti naš zdravstveni balans organizma.
Naslovna fotografija: Shutterstock