Plata i do 6.500 evra: Besplatan obrok i bakšiš, a nema radnika
Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Manjak zaposlenih, prema istraživanjima koja se sprovodi na mesečnom nivou, je konstantan, piše poslovni.hr.
„Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun mesec. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta”, izjavila je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz udruženja Dehoga.
Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta.
„A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je Vardenova.
„Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste,” rekla je ona.
U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. „Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku.”
Neki restorani su počeli da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će stranci moći lakše do dođu do posla.
Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.
U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.
Evo primera prosečnih zarada u Nemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:
Konobar: do 3.750 evra
Kuvar: do 6.500 evra
Pekar: do 4.000 evra
Recepcioner: 1.700 evra
Event manager: 3.500 evra
Radnici u ugostiteljstvu često dobijaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.