• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Plata i do 6.500 evra: Besplatan obrok i bakšiš, a nema radnika
Restoran, fotografija: Fabrizio Magoni on Unsplash

Plata i do 6.500 evra: Besplatan obrok i bakšiš, a nema radnika

CityMagazine
23.07.2023. 2 min Opšte

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Manjak zaposlenih, prema istraživanjima koja se sprovodi na mesečnom nivou, je konstantan, piše poslovni.hr.

„Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun mesec. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta”, izjavila je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz udruženja Dehoga.

Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta.

„A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je Vardenova.

„Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste,” rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. „Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku.”

Neki restorani su počeli da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će stranci moći lakše do dođu do posla.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.

U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.

Evo primera prosečnih zarada u Nemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 evra

Kuvar: do 6.500 evra

Pekar: do 4.000 evra

Recepcioner: 1.700 evra

Event manager: 3.500 evra

Radnici u ugostiteljstvu često dobijaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

Oznake:

nemačkaplataposlovirestorani

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

U ovim zemljama vas domaćin nikada neće ponuditi hranom: U ovoj zemlji svako donosi svoje
Prethodni

U ovim zemljama vas domaćin nikada neće ponuditi hranom: U ovoj zemlji svako donosi svoje

Srčane bolesti i problemi sa spavanjem: Naučnici su možda otkrili nedostajuću vezu
Sledeći

Srčane bolesti i problemi sa spavanjem: Naučnici su možda otkrili nedostajuću vezu

Sledeći
Srčane bolesti i problemi sa spavanjem: Naučnici su možda otkrili nedostajuću vezu
24.07.2023.

Srčane bolesti i problemi sa spavanjem: Naučnici su možda otkrili nedostajuću vezu

Prethodni
23.07.2023.

U ovim zemljama vas domaćin nikada neće ponuditi hranom: U ovoj zemlji svako donosi svoje

U ovim zemljama vas domaćin nikada neće ponuditi hranom: U ovoj zemlji svako donosi svoje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖