Začin koji važi za jedan od najzdravijih može da uzrokuje oštećenje jetre, kaže nedavna studija
Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina na svetu. Možete je konzumirati na različite načine, a samo mala količina ovog začinskog bilja dovoljna je da obogati ukus vaših salata, umaka, supa ili variva.
Ipak, iako ima dugu istoriju korišćenja u ishrani i spominje se kao začin lekovitih svojstava, kurkuma može negativno da utiče na zdravlje jetre, piše Eatthis.
Naučnici su sproveli istraživanje, tokom deset godina, u kom su pronašli 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih s kurkumom, a koja su okarakterisana kao umerena do teška.
Takođe, dr Pol Kvo, direktor hepatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, rekao je da postoji malo istraživanja o interakcijama ne samo između dodataka ishrani i lekova na recept, već i između različitih sastojaka u dodacima. Farmaceuti proveravaju ima li interakcija između različitih lekova, poput antibiotika i lekova za krvni pritisak, ali naučnici obično ne dokumentuju dodatke koje ljudi uzimaju, rekao je dr Kvo za Insider.
Osim ovog istraživanja, bilo je još nekoliko slučajeva kod odraslih osoba u kojima su istraživači procenili konzumiranje kurkume kao potencijalno štetno za jetru. S obzirom na rezultate, naučnici su najavili kako će nastaviti istraživanja i otkriti zašto kurkuma uzrokuje zdravstvene probleme.
Iako se nalazi ove studije mogu činiti marginalnim, sklonost kurkume da eventualno dovede do oštećenja jetre nije za odbaciti, piše Eatthis i navodi dva odvojena slučaja koja su objavljena u International Medical Case Reports Journalu 2021. godine.
Naslovna fotografija: Shutterstock